ZVANIČNI BRISEL ZA IZGRADNJU ZIDOVA NA GRANICAMA EU: Od Evrope prave tvrđavu, migrante ne smatraju ljudskim bićima, nego otpacima koje treba...

U Poljskoj i Litvaniji odavno su uspostavili bodljikavu žicu na granice sa Bjelorusijom, a Mađarska je bodljikavu žicu postavila još u vrijeme migrantske krize 2015. godine.

  • Svijet

  • 26. Nov. 2021  26. Nov. 2021

  • 1

U Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji, zbog neprestalnog priliva migranata, razmišlja se o finansiranju izgradnje zidova na granicama država članica.

Austrija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska i Slovačka tražile su da EU finansira izgradnju zidova da bi se zaštitile od migranata.

“Fizička barijera se pokazuje kao učinkovita mjera zaštite granica, što služi interesima cijele Unije, a ne samo država članica”, piše u zahtjevu Komisiji.

Televizijski kanali su uz ovu informaciju poslali snimke granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i pokušaja migranata da uđu u Hrvatsku. Maskirani policajci Republike Hrvatske u šumarku pendrecima tuku migrante, koji bježe i vrište.

Snimci pokazuju i kako su migranti silom smještani u policijske automobile i vraćani na teritorij BiH, što je suprotno zakonima EU.

U Poljskoj i Litvaniji odavno su uspostavili bodljikavu žicu na granice sa Bjelorusijom, a Mađarska je bodljikavu žicu postavila još u vrijeme migrantske krize 2015. godine.

Poljski parlament u oktobru je izglasao zakon koji predviđa podizanje zida i postavljanje detektora pokreta na udaljenosti od 200 metara od granice. 

“Zahtjev za finansiranje izgradnje ovakve ‘fizičke barijere i ograde’ Evropskoj komisiji dostavio je poljski ministar unutrašnjih poslova”, prenio je italijanski Il Sole – 24 ore.

Cijena izgradnje zida iznosi 353 miliona eura.

U prvo vrijeme Njemačka je bila protiv ideje izgradnje zida, ali je savezni ministar unutrašnjih poslova Seehofer podržao poljski demarš.

“Čini se legitimno zaštiti vanjske granice EU da se spriječi ilegalno ulaženje”, izjavio je časopisu Bild.

Obavijestio je i da su kontrole na granici sa Poljskom pojačane: njemačka policija rasporedila je novih 800 policajaca kako bi uveli strožiju kontrolu, jer je u posljednje vrijeme najmanje 7.500 migranata pokušalo nezakonito preći granicu.

Na udaljenosti od 1.000 kilometara odatle, u Litvaniji, na granici je također podignuta bodljikava žica: u posljednje vrijeme približno 4.000 migranata iz Bjelorusije ušlo je u zemlju.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda iznio je “da je ova mjera u kratkom roku najpotrebnija, da bi se migrantskom krizom upravljalo na efikasan način”.

U tome ga je podržao novoimenovani austrijski kancelar Alexander Schallenberg: “Ako Litvanija bude izgradila fizičku barijeru, može računati na našu solidarnost. Litvanski poreski obveznici ne bi trebali to sami plaćati”.

Courrier International prenosi da danas Lukašenko, potpomognut Putinom, kao nedavno Erdogan, koristi izbjeglice i migrante kao oružje za destabilizaciju Evrope.

Kenan Malik iz  The Observera piše da je “što se tiče migracijske politike EU slična Minsku - napravili su tvrđavu od Evrope, pretvorili ljude u instrumente politike, ne smatrajući migrante ljudskim bićima koji žive i dišu, nego otpacima koje treba odbaciti na plažama i granicama Evrope”.

Rukovodstvo Evropske komisije u prvi mah se suprotstavilo podizanju fizičkih barijera na granicama, i predsjednica Von der Leyen odlučno je to ponovila nekoliko puta. Ali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel obavijestio je da “postoji debata o finansiranju fizičkih infrastruktura. Mora se dodatno razjasniti kapacitet solidarnosti EU. Evropski budžet predviđa 6,4 milijarde eura za period od sedam godina za finansiranje zaštite granica”.

Odluka je dakle političke naravi. I daleko od rješenja. Nakon bjeloruske krize početkom novembra, kada su snimci hiljada migranata na granici Bjelarusije i Poljske obišli svijet, niko više ne sumnja da će ova tema uskoro biti na dnevnom redu predstavnika država članica Evropske unije.

Priredila Nada Zdravič

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...