DESET UPOLA NA ČEKANJU: Danisa Tanovića neće biti prikazan u više od polovine kina u BiH, razlog je...

Na ovu odluku Cinestara reagovali su producenti filma. Ističu da se radi o odluci koja onemogućava bh. publici da vidi domaći film, te da bi tu oblast trebalo zakonski urediti. Iz Cinestara navode da je odluka donesena iz ekonomskih razloga.

  • Kultura

  • 27. Nov. 2021  

  • 4

Komedija Danisa Tanovića Deset u pola neće biti prikazana u više od polovine kina u Bosni i Hercegovini koja su pod kontrolom kompanije Blic Cinestar iz Hrvatske.

Na ovu odluku Cinestara reagovali su producenti filma. Ističu da se radi o odluci koja onemogućava bh. publici da vidi domaći film, te da bi tu oblast trebalo zakonski urediti. Iz Cinestara navode da je odluka donesena iz ekonomskih razloga.

Nepostojanje zakonskog uređenja na području filmske industrije već niz godina ograničava i usporava razvoj bh. kinematografije, rečeno je na konferenciji za medije u Kantonu Sarajevo. Producenti filma Deset u pola navode kako ovo nije prvi put da hrvatski distributer Cinestar Blitz odbija prikazati domaći film.

JOVAN MARJANOVIĆ, producent

"Kako im je zgodno navode razloge zašto ovaj film nije u kinima. Zbog toga je upravo jasno da je domaćem filmu potrebna zaštita kroz Zakon na domaćem tržištu, a to je ono što trenutno nema", rekao je Marjanović.

ELMA TATARAGIĆ, predsjednica Udruge filmskih djelatnika BiH

"Mi filmove pravimo da bi oni došli do publike. Ukoliko oni ne mogu doći do publike mi ne možemo zavšiti svoj posao. Ne samo da imamo problema u finansiranju naših filmova, nego evo sad imamo problema i sa dodirom sa publikom koja je pokazala da želi da gleda filmove koji dolaze iz Bosne i Hercegovine", kazala je Tataragić.

Iz CineStara smatraju da se neopravdano pokušava izvršiti pritisak na njihov kino lanac, te navode da je odluka o neprikazivanju Tanovićevog filma donesena isključivo iz ekonomskih razloga.

SELMA HADŽIĆ HUZEJROVIĆ, korporativne komunikacije CineStar Cinemas BiH

"Jedini razlog zbog kojeg do sada nismo uspjeli postići komercijalni dogovor tiče se vremenskog perioda između prikazivanja filma u kinima i putem drugih medija, te raspodjele prihoda. Naime, distributer je tražio da vremenski period bude samo trideset dana, što se nikada nije dogodilo ni sa jednim filmom na našem tržištu", objasnila je Hadžić Huzejrović.

EDIN FORTO, premijer Kantona Sarajevo

"Ovo je simbol zaštite bosanskih proizvoda, ne samo u BiH nego i u regiji. Ovo je simbol kako se tretira Bosna i Hercegovina na tržištu. Tražimo da naš film dođe do naše publike, mi smo u njega uložili. To je naš proizvod, insistiramo na tome", istakao je Forto.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...