JESU LI PALMEROVA OČEKIVANJA OVAJ PUT BLIŽA REALNOSTI: Sutra u Sarajevu očekuje teške pregovore... (VIDEO)

Druga posjeta u samo mjesec dana američkog zvaničnika zaduženog za izbornu reformu BiH.

  • Politika

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 8

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer drugi put u mjesec dana stigao je u našu zemlju. Prije dolaska, Palmer je poručio kako očekuje teške pregovore. U međuvremenu, lider SDA zabrinut je zbog posljednjih stavova međunarodne zajednice, dok lider HDZ BIH poručuje da oko konstitutivnosti naroda i ustava nema dogovora, prenosi O kanal.

Druga posjeta u samo mjesec dana američkog zvaničnika zaduženog za izbornu reformu BiH. Palmer je uranio sa posjetom s obzirom da je posjeta prvobitno najavljena za početak sedmice. Nakon prve dvije posjete i optimističnih poruka, treći put Palmerove poruke bliže su realnosti, pa sam uoči dolaska kaže kako očekuje teške pregovore.

- Mislim da smo vidjeli u Bosni i Hercegovini tokom godina da, ako postoji dovoljno zabrinutosti i ako se dostigne nivo pritiska na političare, oni su spremni na kompromise i nadam se da mogu sjesti zajedno identifikovati šta su zajedničke tačke,  kazao je Palmer.

A koliko mogu raditi zajedno na kompromisima? Lider HDZ BiH ponavlja da je pitanje Izbornog zakona ključni proces koji će usmjeriti sve buduće odnose, posebno u Federaciji BiH.

- Zato ja kažem da nema uvjeta za provedbu izbora ako se to ne prepravi. I oni koji danas pozivaju da će Hrvati nešto dobiti ili nešto ćemo vam dati ili ništa neće dobiti. Niko ništa nikome ne treba da daje to je sve definirano Ustavom, poručio je Čović.

Da se Hrvati moraju osjećati ugodno i da su politički aktivni, stava je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar - kazavši da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH. Ovakvi stavovi predstavnika međunarodne zajednice posebno su zabrinuli vrh SDA.

- Napominjemo da su kadrovi HDZ blokirali izbor Vlade FBIH, implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine dakle tri godine a blokadu popune Ustavnog suda posljednje dvije godine, navodi predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

No, sa politikom Izetbegovića nije saglasan ni njegov koalicioni partner lider SNSD-a. Milorad Dodik ističe da se bori protiv BiH koja je van Ustava. Dodiku se ne sviđa ni anagažman međunarodne zajednice koju po ko zna koji put optužuje da je devastirala prvobitni Dejton.

- Ja se borim protiv BiH koju u glavi ima Bakir, a koju je imao njegov otac Alija Izetbegović. Ja se borim protiv BiH u kojoj je muslimanski narod dominantan, kazao je Dodik.

Očigledno je da svako ima svoje borbe. Međunarodni zvaničnici u posljednje vrijeme pozivaju građane da izvrše pritisak na domaće političare, jer jedino tako, kažu, moguće su promjene. A sve je izvjesnije da će do promjena teško doći i da će pregovori i ovaj put biti dugi i teški.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...