KAKO TEKU PREGOVORI U NEUMU: Palmer i Eichorst tvrde da ima razloga za optimizam, velika očekivanja su od... (VIDEO)

"Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma", kaže Palmer.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 2

Predstavnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst ocijenila je da se na pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu osjeti snažnija spremnost da se razmotre različita mišljenja nego što je to bilo slučaj ranije.

Eichhorst je izjavila kako se „osjeti istinsko opredjeljenje, kao i osjećaj ažurnosti, odnosno razumijevanje hitnosti rješavanja pitanja izbornog procesa“, prenosi novinska agencija FENA.

"To je spremnost koju vidimo kod svih lidera i političkih subjekata. Puno posla je pred nama, ali drago mi je da možemo svjedočiti konstruktivnim pristupima. Nadamo se uspješnom ishodu", naglasila je Eichorst.

Istaknula je zadovoljstvo što u pregovorima sudjeluje i oporba, jer se na taj način mogu čuti različita mišljenja.

"Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma, da ne postoji odgovarajući pristup rješavanju pitanja integriteta izbornog procesa i da ne postoji uvjerenje kako će rješenje koje dogovorimo dobiti i potrebnu parlamentarnu većinu", izjavio je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

U pregovorima sudjeluju predstavnici bh. političkih stranaka, stranački eksperti koji će pomoći riješiti neka od tih težih tehničkih pitanja, kao i eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

Palmer očekuje da se u subotu pregovorima priključe i članovi međuresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, pa time i politički predstavnici iz Republike Srpske.

"Kakvo god rješenje u konačnici bude, najvažnije je da ono bude usklađeno s najvišim standardima", poručio je američki izaslanik.

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak u Neumu i trajat će do nedjelje, a u njima sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler te predstavnici OESS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...