PROCURILI DETALJI TAJNOG DOKUMENTA: Srbija tretira BiH, Hrvatsku, Albaniju i Kosovo kao "potencijalno agresorske države"! 

Armija Srbije mora biti moćnija od oružanih snaga Hrvatske, BiH, Albanije i Kosova zajedno, kaže se u novoj strategiji odbrambene politike koji je usvojio državni vrh Srbije.  

  • Regija

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 11

Kako piše beogradski Informer, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpski državni vrh usvojio je tajni strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije, kojim se prvi put u posljednje dvije decenije precizno definišu pravci razvoja srpskog odbrambenog sistema. Vojska Srbije treba biti jača od svih ostalih, potencijalno neprijateljskih oružanih snaga u regionu zajedno, navodo je zapisano u ovom tajnom dokumentu u koji je Informer imao uvid.

Beogradski tabloid piše da je Srbija sada na nekih 65-70% moći u odnosu na zbrojene oružane snage Hrvatske, BiH, Albanije i Kosova, te da je zaključeno kako to nije dovoljno dobro i novom strategijom ide se ka tome da Vojska Srbije u narednih nekoliko godina bude dovedena na nivo od najmanje 110% vojne moći neprijateljskih država u okruženju.  

"Jedino ako Vojska Srbije bude sposobna da u svakom trenutku odvrati napad i odlučno i efikasno neutrališe pretnju iz svih pravaca, sa strana svih potencijalno neprijateljski nastrojenih zemalja iz okruženja, može se govoriti da postoji dugoročna garancija mira i stabilnosti. Samo ako potencijalni agresori budu znali da će im u najkraćem mogućem roku napadi biti odbijeni i istovremeno im naneti nesrazmerno veliki gubici u ljudstvu i tehnici, Srbija može dugoročno da planira državni i društveni razvoj. Zato je procena da je neophodno da Vojska Srbije dostigne 110% vatrene, tehničke i kadrovske moći svih potencijalno neprijateljskih oružanih sila u našem regionu", navodi se, između ostalog, u nacrtu strategijskog dokumenta u koji je urednik Informera imao uvid. 

I dok zvanično niko nije želio da komentariše saznanja Informera, penzionisani potpukovnik Ljuban Karan kaže da Srbija ima realne razloge za maksimalno podizanje moći svoje vojske. 

"Nije slučajno da naša armija mora da ojača do te mere da može parirati svim državama iz regiona zajedno. Države iz našeg okruženja se i politički i vojno udružuju protiv Srbije i to više i ne kriju. Hrvati i Albanci se svako malo međusobno zovu 'braća po oružju', a pretnje stižu i iz BiH gde neprestano zveckaju oružjem. Vojska Srbije zato mora da bude toliko snažna da može da organizuje odbranu od svih onih iz okruženja koji bi mogli da se udruže protiv nas. To je najbolja garancija mira, to kada niko ne sme ni da pomisli da nas napadne", rekao je Karan za Informer. 

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...