OD NJEGA SE OČEKUJE DA ODA DIJANU HRKALOVIĆ: Ukoliko Elez nastavi "pjevati" bit će riješeno još DEVET likvidacija?

Osuđen je na 15 godina zatvora zbog priznanja da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je izvršila najmanje četiri ubistva, ali i mnogobrojna razbojništva i pranja novca.

  • Hronika

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 0

Slučajevi Leutar, Delalić, Vukelić, Jugović - samo su neka od mnogobrojnih neriješenih ubistava u BiH, za koja se vjeruje da bi kriminalac Darko Elez (41) mogao progovoriti, nakon što je sklopio "dil" sa tužilaštvima BiH i Srbije za manju kaznu zatvora, piše beogradski portal Srbijadanas.rs.

Osuđen je na 15 godina zatvora zbog priznanja da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je izvršila najmanje četiri ubistva, ali i mnogobrojna razbojništva i pranja novca.

Elez je 3. marta ove godine iz Srbije izručen BiH radi vršenja istrage da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra, Miloša Ostojića, ali i planiranja likvidacije Zlatana Đuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude.

On je tada negirao umiješanost u ova ubistva, čak je i tada pred Sudom BiH rekao da je saglasan sa time da mu se odredi pritvor kako bi se istraga što prije okončala.

Kako su pisali mediji, očekuje se da Elez direktno poveže Dijanu Hrkalović s likvidacijom čuvenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, advokata Luke Bojovića, Filipa Koraća, ali i mnogih drugih. Do sada je otkrio gdje se nalazi zakopano tijelo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za ubistvo 2006. godine predsjednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite.

Predmet Lutka

Inače, u predmetu "Lutka" 15 osoba je osuđeno na 118 godina zatvora, a najveću kaznu dobio je Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odsjeka za droge Sipa. Elez je označen kao organizator te kriminalne grupe, koja je prema dosadašnjim presudama, odgovorna za ubistvo Borisa Govedarice i Zorana Goluba Čarame koji su izrešetani automatskim puškama, Vladimira Vlatka Mačara koji je raznesen u eksploziji MPUD-a, a u kojoj su koletarerne štete bili Rade Magazin i Milan Vlaškić. Ova grupa je također odgovorna i za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale.

Pljačke od po nekoliko miliona

Kriminalnoj bandi su na teret stavljene i spektakularne pljačke u iznosu od 2,2 miliona eura iz kombija Privredne banke Sarajevo u junu 2006. godine, 670.000KM iz "Pošte 2" u Sarajevu 2008. godine. Iz kombija "Pavlović International" banke u augustu 2005. godine, ova kriminalna grupa uzela je 1.8 miliona KM, a izvršili su i pokušaj pljačke iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu u iznosu od 2,2 miliona KM u novembru 2005. godine. Ovoj kriminalnoj grupi se na teret stavlja i pranje novca.

Prema optužnici, Darko Elez je bio direktni izvršilac nekoliko likvidacija i pljački.

Ubistva koja se dovode u vezu sa Elezom

Vladimir Vlatko Mačar

Na Palama u eksploziji, 30. januara 2008. godine ubijen je Vladimir Vlatko Mačar. On je u nekoliko navrata bio hapšen pod sumnjom za umiješanosti u ubistva na području Istočnog Sarajeva. U sklopu istrage protiv Zijada Turkovića kojem se na Sudu Bosne i Hercegovine sudi za teška krivična djela, istražni tim Tužilaštva BiH došao je do dokaza da je Turković naručio ubistvo Mačara. U ovom slučaju, koletararne štete bili su Rade Magazin i Milan Vlaškić.

Zoran Golub Čalrama

Ispred ugostiteljskog objekta "Sport kafe" u Lukavici u Istočnom Novom Sarajevu, 10. augusta 2008. godine, ubijen je Zoran Golub zvani Čarlama. Ubica je nakon više hitaca ispalio iz automatske puške i ubio Goluba, ušao je u automobil marke "golf" i nestao u pravcu Kantona Sarajevo. Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić tada je izjavila da se sumnja da je u ovom ubistvu učestovalo najmanje tri osobe i da je od ranije poznato da se ubijeni Golub kretao u krimnogenim krugovima.

Milan Vukelić

U eksploziji autobombe ubijen je inženjer iz Banje Luke, 6. novembra 2007. godine, u banjalučkom naselju Starčevica u blizini MUP-a Republike Srpske. Prije nego što je ubijen, Vukelić je javno govorio o kriminalu u Zavodu za izgradnju Banje Luke i milionskoj pljački za koje je otvoreno optuživao gradonačelnika Banje Luke Dragoljuba Davidovića, direktora Zavoda Čedu Savića i vlasnika firme "Integral Inžinjering" Slobodana Stankovića iz Laktaša.

Boris Govedarica

Govedarica, jedan od vođa kriminalnih klanova, izrešetan je hicima iz automatskog oružja, dok je sa svojim vozilom izlazio s parkinga tržnog centra "Tom" u Istočnom Sarajevu. On je bio sumnjičen za dvostruko ubistvo na Jahorini. Za ubistvo bračnog para Todorović na Palama 2004. godini bio je optužen zajedno sa Đorđem Ždralom i Miroslavom Škobom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...