EKSKLUZIVNO I STROGO POVJERLJIVO: Kako su "nestale" WhatsApp poruke iz telefona Velje Nevolje

Milenković, koji je u to vrijeme bio načelnik Službe za specijalne istražne metode, navodi da su telefoni na analizu stigli 2017. godine, te da su, koliko se sjeća, bila dva aparata.

  • Hronika

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 1

Dejan Milenković, jedan od optuženih u predmetu protiv nekadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović, svojevremeno je dao iskaz pred Sektorom unutrašnje kontrole (SUK), koji nosi oznaku strogo povjerljivo. U pomenutom iskazu, u koji je Nova.rs imala uvid, Milenković otkriva kako su "nestale" poruke sa aplikacije "WhatsApp" koje je uhapšeni vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk razmjenjivao sa misterioznom osobom, čije ime se u bilješci ne otkriva.

Nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović stavlja se na teret da nije na vrijeme dostavila izvještaj sa telefona Veljka Belivuka, koji mu je oduzet nakon privođenja povodom slučaja ubistva karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine.

Milenković, koji je u to vrijeme bio načelnik Službe za specijalne istražne metode, navodi da su telefoni na analizu stigli 2017. godine, te da su, koliko se sjeća, bila dva aparata.

Govoreći o analizama, rečeno mu je da se Dijana Hrkalović informiše kada dođu izvještaji telefona.

"U njegovom telefonu (prim.out Belivuk) pronađen je materijal skinut sa JIS-a. Izvještaji su joj dostavljeni u elektronskom obliku", rekao je Milenković.

Iako je pomenute izvještaje bilo neophodno proslijediti i Višem javnom tužilaštvu, iz nepoznatih razloga, sa tim se čekalo.

Zbog toga je tužiteljka Nataša Krivokapić u više navrata slala urgencije da se dostave analize telefona, ali se sa njima mjesecima kasnilo.

Milenković u iskazu pred SUK-om objašnjava da je on o tome obavještavao nadređenu Dijanu Hrkalović, ali je ona nakon upozorenja izjavila da se sačeka s tim i da se tužiteljki prenese da je "ministar obaviješten i da se, što se tiče vještačenja, obrati ministru.“

Milenković je u iskazu izjavio da su vršena dva vještačenja Belivukovih telefona. Prvo je vršio policijski službenik N. R., a drugo A. M., a ona su se znatno razlikovala.

"Upoređivanjem ta dva materijala, ustanovljeno je da nije isti. Materijal koji je vještačio A. M. nije sadržao čitljive poruke prepiske između Belivuka i još jednog lica", rekao je Milenković.

Dodao je i da ne zna sadržaj poruka, ali je tužilaštvu dostavljen materijal bez poruka sa „WhatsApp“ aplikacije.

"Šira priča"

Na pitanja koja se odnose na to zbog čega se kasnilo sa dostavljenjem izvještaja Belivukovog telefona tužilaštvu, Milenković je istakao da je on samo primao naredbe.

"Tad sam shvatio da je to vjerovatno neka šira priča koja zahtjeva dalju obradu", rekao je.

Također, u iskazu koji je Milenković dao pred SUK-om ne pominje se osoba sa kojom se Belivuk dopisivao.

Sumnja se da se radi o prepisci između uhapšenog vođe navijača i žandarma Nenada Vučkovića Vučka. NIN je svojevremeno objavio dio te prepiske.

U porukama se pominje više ljudi, a između ostalog, i izvjesna "žena D", za koju se pretpostavlja da je Dijana Hrkalović.

"Najznačajnija je poruka koju je Belivuku 20. oktobra 2016. poslao tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković Vučko: 'Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako'", navodi se u porukama između Belivuka i Vučkovića, pisao je „NIN“.

Podsjetimo, Dijana Hrkalović, Dejan Milenković i Milorad Šušnjić nalaze se na optuženičkoj klupi u istom procesu. Hrkalović se tereti za trgovinu utjecajem u nekoliko slučajeva, među kojima je i kašnjenje dostavljanja analize telefona Veljka Belivuka tužilaštvu, dok se Milenković i Šušnjić terete za trgovinu uticajem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...