ALEKSANDAR VUČIĆ I DALJE SANJA VELIKU SRBIJU: "Stav u Briselu je da Srbi nemaju pravo da pričaju o ujedinjenju, dok svi drugi imaju"

Naveo je da ne želi nikome da se dodvorava, da je Srbiji najvažnije da se razvija i naveo da se Srbija najbrže kumulativno razvija u cijeloj Evropi.

  • Regija

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 2

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas kako vlada stav da Srbi nemaju pravo da pričaju o ujedinjavanju, dok svi drugi to pravo imaju.

"Jednom da je neko pomenuo formiranje Velike Srbije, objesili bi me u Briselu, a formiranje Velike Albanije, to nema veze, to je usput, onako", rekao je Vučić u Beogradu nakon susreta s slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Vučić je rekao da bi Srbija trebalo da otvori nove klastere u pristupnim pregovorima sa EU, jer je ispunila uvjete, ali da ne zna da li će oni biti otvoreni, jer u EU postoji princip da se pronađe neka zemlja koja će tražiti da se zbog bilateralnih razloga nešto zaustavi i naveo da "tako Bugarska radi sa Sjevernom Makedonijom", i da će tako u slučaju Srbije "učinti Hrvatska, ako zatreba, ili neko drugi".

Naveo je da ne želi nikome da se dodvorava, da je Srbiji najvažnije da se razvija i naveo da se Srbija najbrže kumulativno razvija u cijeloj Evropi.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istakao da ostaje privržen ideji ulaska Zapadnog Balkana u EU jer je to važno za blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu i EU.

Ocijenio je da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga jačaju politike nacionalizama i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...