UPOZORENJE IZ NEW YORKA: Ako se istraje na etničkom izbornom principu – predviđa se dodatna destabilizacija Bosne i Hercegovine zbog insistiranja promjena Izbornog zakona...

Uglavnom, ovi pregovori imaju više potencijala za dodatni politički konflikt nego za izlazak iz blokade što bi trebao biti sigurnosni prioritet.

  • Politika

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 7

Novinar Erol Avdović iz New Yorka upozorava da su sigurnosna pitanja prioritet, a ne izborne reforme.

"Ostaje istinska enigma zašto su Amerikanci na čelu s gospodinom Matthew Palmerom ovoliko mnogo požurili u sprovedbi zacrtane, a teško ostvarive izborne reforme, koju je po svemu sudeći u Bosni i Hercegovini nemoguće dosegnuti? Posebno ne uz onakav kompromis kakvom su se ponadali u Washingtonu, jer prvenstveno gospodin Dragan Čović, lider HDZ-a govori o sve ili ništa principu, najavljujući 2 decembar/prosinac kao 'Dan D' - do kad bi izborni zakon 'morao' biti promjenjen. Kako stvari sada stoje gotovo da je izvjesno, ili bolje rečeno - nije teško predpostaviti da je ova runda pregovora od strane pregovarača SAD i EU", osuđena u najmanju ruku na odlaganje.

ANTICIPIRANI NEUSPJEH

"Sve bi se već sada moglo opisati kao 'konvertirani' neuspjeh. Ali živi bili pa vidjeli; nikad se ne zna.Uglavnom, ovi pregovori imaju više potencijala za dodatni politički konflikt nego za izlazak iz blokade što bi trebao biti sigurnosni prioritet. Uostalom, gospodin Palmer je već najavio novi rok - 'do proljeća' naredne 2022. godine, do kada bi trebalo dogovoriti izborne reforme. No, ako se istraje na etničkom izbornom principu - oni koji se bave sasvim ozbiljnim geostrategijskim analizama - predviđaju dodatnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine upravo zbog insistiranja promjena izbornog zakona na ovaj način", piše u analizi novinar Erol Avdović iz New Yorka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...