KAKO ĆE IZGLEDATI OPROŠTAJNA ŽURKA ANGELE MERKEL: Oko 200 zvanica i pank za čeličnu kancelarku

Na njenoj oproštajnoj zabavi svirat će orkestar Bundesvera, koji izvodi njene omiljene pjesme. Jedna od želja odlazeće kancelarke je pjesma „Zaboravio si film u boji“, koju je 1973. godine otpjevala Nina Hagen, poznata kao „majka panka“.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 1

Angela Merkel provela je dugih 16 godina na poziciji kancelara Njemačke, jedne od najbogatijih zemalja Starog kontinenta. Zemlja se sada priprema za oproštajnu žurku čelične kancelarke koja je oblikovala evropsku političku scenu decenijama. Za svoju proslavu Merkel je odabrala omiljeni bend, koji će svirati njene tri najdraže pjesme.

Svečena ceremonija bit će održana u četvrtak i na njoj će prisustvovati „samo“ 200 zvanica zbog pandemije virusa korona. Među njima će biti 52 ministra iz prethodne četiri vlade koje je Merkelova vodila. Iako je decenijama jedna od glavnih figura na političkoj karti Evrope, Merkel je uspjela iznenaditi javnost.

Na njenoj oproštajnoj zabavi svirat će orkestar Bundesvera, koji izvodi njene omiljene pjesme. Jedna od želja odlazeće kancelarke je pjesma „Zaboravio si film u boji“, koju je 1973. godine otpjevala Nina Hagen, poznata kao „majka panka“.

Druga pjesma koju je odabrala je „Trebalo bi da padaju crvene ruže“ koju izvodi ikona njemačke muzičke scene Hildegard Knef. Treća muzička želja Angele Merkel je „Sveti Bože, mi slavimo tvoje ime“, ekumenska hrišćanska pjesma iz 18. vijeka.

Izbor kancelarke oduševio je građane, s obzirom na to da su njeni prethodnici birali klasičnije numere. Gerhard Schröder želio je da čuje „My way“ Franka Sinatre, dok je prije njega Helmut Kohl otišao sa funkcije uz taktove Beethovenove „Ode radosti“.

Merkel će uskoro predati kancelarsku funkciju nakon dugih 16 godina. Njen nasljednik Olaf Scholz dolazi iz redova socijaldemokrata, a obavljao je funkciju ministra finansija u vladi koju je predvodila Merkelova. Ona je od izbora koji su održani u septembru na čelu tehničke vlade, piše Nova.rs.

Očekuje se da će Olaf Scholz na funkciju stupiti do 8. decembra, što će označiti konačan kraj vladavine Angele Merkel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...