POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: Eichhorst u ime EU prijeti podjelom BiH?

"Eichhorst je eksplicitno rekla predstavnicima probosanskih stranaka u Sarajevu da se u Briselu pojavljuje i rastući stav da bi Bosna i Hercegovina mogla biti podijeljena na dvoje".

  • Mini market

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 27

"Rečeno mi je da je predstavnica Evropske unije u pregovorima o izbornim reformama Angeline Eichhorst eksplicitno rekla predstavnicima probosanskih stranaka u Sarajevu da se u Briselu pojavljuje i rastući stav da bi Bosna i Hercegovina mogla biti podijeljena na dvoje (tj. da bi se RS mogla otcijepiti) i da stoga pro-BiH stranke moraju potpisati SDA-HDZ dogovor o izmjenama Izbornog zakona (!?).

Njeni komentari su odjek onoga što je i sam secesionista Dodik sinoć na TV BiH rekao o simpatijama za koje vjeruje da ga uživaju u ključnim prijestolnicama EU", napisao je Jasmin Mujanović na svom Twitter nalogu.

U seriji objava na ovoj društvenoj mreži on je naveo i da to "što Eichhorst radi je politička ucjena". 

"Ona koristi prijetnje ratom da postigne prljavi, segregacijski dogovor u korist HDZ-a".

Mujanović je i stava da su njene aktivnosti podsjetnik "na najmračnije trenutke evropskog (ne))angažmana u BiH 90-ih godina; Lord Owen 2.0". 

"Po kom mandatu Eichhorst misli da može iskoristiti prijetnje otcjepljenjem i ratom kako bi se udovoljilja Draganu Čoviću ne mogu pojmiti. 

Ona treba biti pozvana u Brisel, a njene se aktivnosti trebaju istražiti", smatra dalje Mujanović.

Podsjeća i da Eichhorst svojevremeno nije uspjela u svojoj nakani da osigura razmjenu teritorija pa da "sada u BiH pokušava na još opasniji način". 

"Nikakav dogovor o Izbornom zakonu ne može se dogoditi sve dok postoje prijetnje otcjepljenjem i stalne blokade političkih institucija; niti se novi izborni režim može vjerodostojno pojaviti manje od 12 mjeseci prije sljedećih izbora. EU se treba uhvatiti u koštac sa svojim odmetnutim agentima u BiH kako ne bi izazvali daljnju krizu", napisao je Mujanović dalje.

On navodi i da očekuje demantij svojih navoda, piše politicki.ba.

"Ovo objavljujem u ličnom svojstvu i stavljam na kocku svoj kredibilitet jer vjerujem svojim izvorima, mislim da je važno, i mislim da odražava realnost režima politike EU u BiH koji se mora demontirati", istakao je Mujanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...