DELEGAT PRODANOVIĆ TVRDI: "Nemoguće je Bosnu i Hercegovinu učiniti unitarnom, kao što je nemoguće i otcjepljenje..."

(...) bilo kojeg njenog dijela i s tim se trebamo pomiriti."

  • Politika

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 6

"Jedna od karakteristika svih u BiH je inat, nerazumno, afektivno ponašanje koje nije saveznik racionalnih odluka i smatram da je davno sazrelo vrijeme da se razgovara. Jedne političke grupacije očekuju funkcionisanje BiH kao unitarne države, dok druga strana traži visok stepen autonomije. Uključujući čak i više od toga. Nemoguće je BiH učiniti unitarnom državom, kao što je nemoguće i otcijepljenje bilo kojeg njenog dijela i s tim se trebamo pomiriti, izjavio je za BHT1 Uživo državni delegat Lazar Prodanović.

On se osvrnuo na jučerašnju hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zaključke koji će , prema njegovim riječima, biti razmatrani na narednoj sjednici i koji će „bez ikakve sumnje biti usvojeni u Domu naroda PSBiH“.

Nezadovoljni i Bošnjaci i Srbi i Hrvati  

„Imat će dovoljnu većinu iz oba entiteta. Ovdje se šalje jedna veoma jasna poruka. U Bosni i Hercegovini bez unutarnjeg razgovora svih ključnih političkih aktera, nema perspektive niti budućnosti. Smatram da su pojedini predstavnici Međunarodne zajednice, tu prije svega mislim na prethodnog visokog predstavnika, gospodina Inzka, doprinijeli komplikovanju teške situacije i njegova odluka nije bila od pomoći bilo kome. Protivimo se nametanju bilo kojeg zakona. Zbog čega imamo najveće zakonodavno tijelo ako ne možemo donositi zakone?“, kazao je Prodanović. 

On smatra da stavljanje van snage Odluke o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH podrazumijeva da bi se u Parlamentarnoj skupštini BiH kompromisom došlo do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve, „a kojim bi se onemogućilo negiranje zločina za koje su donesene pravosnažne presude u prethodnom tragičnom ratu u Bosni i Hercegovini“.

„BiH je mala država koja svoju budućnost u smislu stabilnosti, demokratskih procesa, vladavine prava i svih civilizacijskih vrijednosti može samo da gradi kompromis rješenjima koja bi bila prihvatljivi za sve. Trenutno u BiH imate nezadovoljne Bošnjake, Srbe i Hrvate kao konstitutivne narode, ali također svaki građanin osjeća na svojim leđima posljedice neadekvatnog djelovanja struktura koje ih predstavljaju“, istakao je ovaj delegat.

Kada su u pitanju europske integracije, Prodanović kaže da svi politički akteri u zemlji griješe ako smatraju da je kriza Europske unije izgovor za nedovoljno nedjelovanje na ovom području.

„I u najvećoj krizi i najneuređenijoj strani unutar  Evropske unije bolje je nekoliko puta nego u Bosni i Hercegovini. Istorija nas uči da su ovi prostori često ovisili od djelovanja velikih. Djelovanje velikih sila ne trebamo koristiti kao prostor za eventualno nadmudrivanje“, ističe  Prodanović koji smatra da se njihovo djelovanje u Bosni i Hercegovini preuveličava.

Poznat stav Republike Srpske

Prokomentirao je i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, naglašavajući da je poznat je stav Republike Srpske o poziciji visokog predstavnika.

„To je da se on potvrđuje u skladu sa procedurama u Savjetu bezbjednosti UN-a što nije urađeno u slučaju Schmidta. Trebalo je ispoštovati proceduru. To nije dobro ni za BiH ni za gospodina Schmidta. Ono što mi treba da učinimo je da ispunjavamo obaveze kojima bi se eliminisao uticaj, ovo je stav SNSD-a, visokog predstavnika. Ovo se odnosi i na troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Domaći akteri trebaju predstavljati ključne  institucije“, zaključio je, između ostalog, Lazar Prodanović.
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...