ŠEFICA DIPLOMATIJE KOSOVA UPOZORAVA: "Postoji jasno zaoštravanje govora iz Srbije i njenog saveznika Rusije u odnosu na region!"

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla-Schwarz tokom izvještavanja pred Odborom za vanjske poslove Skupštine Kosova izjavila je da je dijalog jedini način da se pronađu rješenja sa sjevernim susjedom, ali da je potrebna druga vrsta govora iz Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Regija

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Ministrica je ocijenila da trenutno postoji jasno zaoštravanje govora iz Srbije i njenog saveznika Rusije u odnosu na region i Kosovo. Ocijenila je da je Kosovo jasno predstavilo opasnost koja dolazi od Srbije posljednjih mjeseci i potrebu da Evropska unija otvoreno odgovori na to.

"Mogu da kažem da od ovih razgovora ne očekujemo nikakve rezultate jer Srbija izlazi na izbore sljedećeg proljeća. Predsjednik Vučić izlazi na izbore i svojim izjavama pokazuje da nije zainteresovan da uspije u ovom procesu dijaloga sve dok ne bude ponovo izabran. Ostajemo, međutim, dosljedni u tome da je dijalog jedini put, jer Kosovo nikada nije ni otvorilo rat i nije tražilo rat ni sa kim. Dijalog je jedini način za pronalaženje rješenja sa našim sjevernim susjedom, ali je u isto vrijeme potreban drugi jezik iz Srbije", rekla je Gervalla-Schwarz.

Gervalla je rekla da se radi ne samo na novim priznanjima s drugih kontinenata, već je Ministarstvo fokusirano i na priznanja od strane pet zemalja Evropske unije, koje još nisu priznale Kosovo te da samo u jednoj nije bilo nikakvih pomaka. Na ovu temu je tražila razgovor s poslanicima iza zatvorenih vrata.

U vezi pitanja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, Gervalla je rekla da postoji jasno formulisana strategija i da su veoma pažljivo radili za članstvo.

Što se tiče procesa liberalizacije viznog režima, Gervalla-Schwarz je istakla da u posljednje vrijeme nije bilo konkretnih dostignuća, ali je bilo veoma intenzivne razmjene sa zemljama koje su skeptične u pogledu liberalizacije viza za Kosovo, posebno s Francuskom.

"Ne želim da isključujem apriori mogućnost da vrlo brzo možemo imati promjenu u ovom sadašnjem pristupu skepse prema liberalizaciji viznog režima, ali ne bih bila iznenađena da se takva tema pokrene u ozbiljnijim trenucima nakon izbora u Francuskoj jer se stiče utisak da je odbijanje Francuske povezano i s unutrašnjim stvarima ove zemlje", rekla je ona.

Gervalla-Schwarz je govorila i o regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", za koju je rekla da Kosovu nisu potrebne alternative za Berlinski proces i evropske integracije.

Ministrica je govorila o imenovanju novih ambasadora, čiji je mandat istekao u novembru ove godine. Ona je rekla da je proces imenovanja novih ambasadora u toku i da do kraja decembra očekuju da oni počnu da rade u odgovarajućim zemljama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...