PALMER I EICHHORST PRED KAMERAMA: “Rusija radi širom Zapadnog Balkana na način koji produbljuje podjele, promovira tenzije i produbljuje nepovjerenje….”

U Sarajevu je u srijedu okončan još jedan krug pregovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 4

Gosti vijesti Al Jazeere bili su posebni izaslanik SAD-a za izmjene izbornog zakonodavstva Matthew Palmer, te direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst

Eichhorst kaže da je “još prerano za dogovor”, ali da se aktivno radi na tome.

Pozdravlja ideju civilne građanske skupštine i kaže da se tako mnoga pitanja u Bosni i Hercegovini mogu riješiti.

Naglašava da se već duže radi na izbornoj reformi, a ne tek prije dva mjeseca, “kada su se ostale stvari počele događati”.

Kaže da Bosna i Hercegovina mora riješiti otvorena pitanja jer “sve članice Evropske unije tvrde da će Bosna i Hercegovina biti članica” Unije.

Također naglašava važnost primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Insistiramo da se primjenjuju sve presude Evropskog suda za ljudska prava. Bosna i Hercegovina će imati sastanak u januaru u Vijeću Evrope, gdje će predstavnici morati objasniti zašto te presude još nisu provedene.”

Palmer podsjeća da se dogovor oko izborne reforme očekuje do kraja 2021. godine i da “stranke znaju šta je na stolu i trebaju ozbiljno pristupiti radu”.

Naglašava da Bosna i Hercegovina ima punu američku pažnju.

“Bosna i Hercegovina ima našu punu pažnju i mnogi američki zvaničnici su dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Mi se bavimo i radimo na mnogim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Istovremeno, sigurni smo da je ovo prilika da se pozabavimo izbornom reformom i ograničenim i ciljanim izmjenama Ustava. Ove reforme bi ojačale institucionalni okvir Bosne i Hercegovine i izbori na jesen bi bili transparentniji i odgovorniji, a građani Bosne i Hercegovine bi bili sigurni da se njihov glas računa i da će se odraziti na institucije Bosne i Hercegovine.”

Na pitanje o utjecaju Rusije, Palmer kaže da “Rusija radi širom Zapadnog Balkana na način koji produbljuje podjele, promovira tenzije i produbljuje nepovjerenje.”

Pogledajte video!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...