PROGNOZE INFEKTOLOGA NISU BAŠ OPTIMISTIČNE: “Neće biti grčkog alfabeta koliko će biti novih sojeva koronavirusa”

Mišljenja je kako politika i ekonomija moraju usmjeriti snage u prevenciju ove bolesti.

  • Društvo

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 1

Infektolog dr. Jurica Arapović izjavio je u četvrtak u Mostaru kako nije siguran koliko će još biti novih sojeva koronavirusa, no kako je krenulo vjerovatno će ih biti više od grčkog alfabeta.

Prije godinu dana sam izjavio da nikada nećemo iskorijeniti koronavirusnu infekciju. Ona samo može biti blaža i jenjavati ako se adekvatno vakcinišemo i procijepimo preko 70 posto, koje mi, zapravo, još nismo dosegnuli – kazao je Arapović i utvrdio kako “neće biti grčkog alfabeta koliko će biti novih sojeva”.

Nažalost, dodao je, svjedoci smo situacije da dolaze novi sojevi i ko zna koliko će ih uskoro doći.

-Trebamo razmišljati hoćemo li ići na ličnu odgovornost građana i nuditi vakcine ili će se uskoro dogoditi nešto što će možda i prva Europska unija pokrenuti, da se uvede obavezno vakcinisanje – naglasio je.

Mišljenja je kako politika i ekonomija moraju usmjeriti snage u prevenciju ove bolesti.

-Dosad se pokazalo kako su sve zarazne bolesti koje su vladale čovjekom, zapravo promašena teza politike, znanosti i upravljanja takvom zaraznom bolešću – istaknuo je Arapović, piše Fena.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...