EUROPSKI ZELENI USVOJILI REZOLUCIJU: Uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku, od promjena granica nema ništa!

Iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 10

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

- EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

image

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH /

- Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

- EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana,  istaknuto je u Rezoluciji, piše Oslobođenje.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...