STANJE JE SVE GORE I GORE: Strani investitori zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku razlog je...

Sve je manje investitora koji žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, pa smo daleko od ekonomskog razvoja, a samim tim i novih radnih mjesta.

  • Ekonomija

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 3

Ovakvom stanju doprinijela je i pandemija, ali ključna je politička nestabilnost od koje bježi inozemna poslovna zajednica. Bježi i domaće stanovništvo, pa će nam uskoro biti potrebna i uvozna radna snaga.

Strani investitori zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku. Ako pogledamo statistiku od 2008. godine, kada su ulaganja bila rekordna, u iznosu većem od milijardu eura, linija je krivudavo padala. Trenutno su dominatna strana ulaganja kompanija koje su reinvestirale svoju dobit.

JASMINA DŽEVLAN, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH
 
“U prvih šest mjeseci 2021. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 766 miliona KM stranih ulaganja, što predstavlja povećanje od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine. Većina tih investicija predstavljaju, u stvari, reinvesticije postojećih investitora.”
 
Bosna i Hercegovina ima velike šanse da se na kvalitetniji način pozicionira u globalnom ekonomskom lancu. Ali takve šanse nam izmiču zbog nestabilne političke situacije u zemlji i izostanka pravih reformskih procesa usmjerenih ka smanjenju tereta, pogotovo za realni sektor, poručuje struka.
 
BRANIMIR MUJDŽA, predsjednik Vijeća stranih investitora
 
"Direktna strana ulaganja u GDP-u BiH kreću se oko dva-dva i po posto. U zemljama u regionu kreću se između četiri i pet posto, to bi bila neka mjera koja bi bila puno adekvatnija, kako bi stigli u korak sa ostalim razvijenijim zemljama. Bosni i Hercegovini je prijeko potreban kapital i radna mjesta. Mi imamo jedan vidljiv negativan demografski odliv u BiH, to je ono što je najveći problem našeg društva."
 
ADNAN SMAILBEGOVIĆ, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH
 
“Država treba da napravi jedan stimulativan poslovni ambijent i onda će kapital sam početi dolaziti, onda će se ljudi zapošljavati, onda će tržište odreagovati, povećavat će se plate. Moramo otvoriti i naše tržište za uvoznu radnu snagu, to će nas sačekati vrlo brzo, vjerujte."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...