RAZGOVOR OD KOJEG MNOGO TOGA ZAVISI: Počeo virtualni sastanak Putina i Bidena

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su na virtualnom sastanku započeli razgovore o Ukrajini i ostalim temama, izvijestila je ruska televizija.

  • Svijet

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

Prema američkim zvaničnicima, Biden će reći Putinu da će se, ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, Rusija i njezine banke naći na udaru do sada najstrožih sankcija.

Sankcijama bi mogle biti pogođene najveće ruske banke, a time sposobnost Moskve da rublje konvertira u dolare i ostale valute.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da planira invaziju na Ukrajinu te ponavlja da je raspoređivanje vojnika na granici s Ukrajinom isključivo odbrambene naravi.

Štaviše, ruske vlasti su istakle kako strahuju od ukrajinskih namjera i traži garancije da Kijev neće posegnuti za silom da vrati teritorij koji je pod kontrolom proruskih separatista.

No, Moskve sve više diže glas zbog zapadne vojne pomoći Ukrajini te poručuje da želi imati “dobre, predvidljive odnose sa SAD-om”.

“Rusija ne namjerava nikoga napasti, ali gajimo određene zabrinutosti i imamo vlastite crvene linije”, kazao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Ukrajina i snage NATO-a, međutim, ne prestaju prozivati Rusiju za gomilanje vojnika blizu granice i planiranje napada. Moskva to poriče, a SAD poziva obje zemlje da se vrate nizu sporazuma potpisanih 2014. i 2015. čiji je cilj okončanje rata u istočnoj Ukrajini.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od maja, Biden se u ponedjeljak konsultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

“Jasno će dati do znanja da će Rusija pretrpjeti stvarnu štetu ako odluči nastaviti, ali će dati do znanja i da postoji učinkovit način za napredak u pogledu diplomatije”, rekao je zvaničnik novinarima.

Dvojica lidera ulaze u pregovore s oskudnim prostorom za postizanje kompromisa, ocjenjuje Reuters.

Putin će tražiti pravno obvezujuće sigurnosne garancije da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući i Ukrajinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...