PREPALI SE ZIME U NJEGOŠEVOJ: Čuvari po hladnom vremenu ne štite mural zločinca Mladića

Od bacanja jaja na mural i brutalnog privođenja aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović prekosutra se navršava mjesec dana.

  • Regija

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

Otakao je počelo hladno vrijeme, mural posvećen zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, nema ko od desničara da “brani” i “čuva”, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

U ćošku pored murala nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) i osuđenom ratnom zločincu danas su novinari Danas.rs zatekli stare stolice spakovane jedna na drugu.

Čini se da „čuvanje“ murala čeka neko ljepše vrijeme.

Srpske zastave su ostale da „vijore“, jedna pored murala, druga na saobraćajnom znaku preko puta.

Od bacanja jaja na mural i brutalnog privođenja aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović prekosutra se navršava mjesec dana.

Priveli su ih navodno policajci u civilu, koji se tom prilikom nisu identifikovali kao službena lica, pri čemu su upotrijebili prekomjernu fizičku silu.

Dan nakon privođenja Jaćimović i Ćorović, Đorđo Žujović iz Socijademokratske partije Srbije Rasima Ljajića, bacio je bijelu farbu na mural, ali su je nepoznate osobe istog dana skinule.

Neko je potom bacio i crnu farbu na mural, ali je i ona brzo skinuta.

Nakon skupa “Mural mora pasti” koji je održan 13. novembra, dvojica nepoznatih muškaraca oteli su od Žena u crnom transparent “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” i zapalili ga.

Napadnute su najprije prostorije Inicijative mladih za ljudska prava, a potom i Žena u crnom.

Desničari su ispisali, između ostalog, poruke podrške Ratku Mladiću.

Kod njegovog murala u Njegoševoj su osvanula još dva – četničkom vođi Draži Mihailoviću i vojvodi Živojinu Mišiću.

Prethodnih dana u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu, Boru i Lučanima osvanule su naljepnice “Ratko Mladić osuđen za genocid”.

Također, na zgradi beogradskog Doma omladine ispisan je grafit “Ratko Mladić srpski heroj”.

Na skupu aktivista i aktivistkinja ljudskih prava koji su uspjeli bar za kratko da uklone taj grafit, napadnuta je novinarka lista "Danas" Snežana Čongradin.

Pripadnik Levijatana udario ju je po ruci, ali je brzom intervencijom pripadnika policije u civilu priveden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...