ZVALI SU GA „ČUDOVIŠTE“: Kako se bogati poslovni čovjek pretvorio u najozloglašenijeg ratnog zločinca od kojeg su strahovali svi, i kako su slučajno razotkrili...

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz historije.

  • Jeste li znali

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Glavni lik naše današnje priče Pieter Nicolas Menten jedan je od rijetkih primjera ratnih zločinaca s područja zapadne Evrope. On je bio bogati poslovni čovjek koji je sarađujući s nacistima postao još bogatiji, a tokom rata je razvio i strast prema umjetninama. Prije Drugog svjetskog rata počeo je poslovati u Poljskoj, gdje je imao bogato imanje. Nacistima se pridružio u pokolju onih koji su se dokopali njegovog imanja i bogatstva, a pri tome su stradali i mnogi drugi.

Kada su Sovjeti stigli u istočnu Galiciju gdje je Menten imao svoje imanje ono mu je oduzeto, a on je završio u zatvoru. Nakon što se uspio izvući iz zatvora otišao je za Krakov gdje je ostao kako bi vratio izgubljeno bogatstvo. Dobri odnosi s nacistima bazirali su se na tome da je već prije rata radio kao njihov špijun pa je dobio i položaj službenog prevoditelja i upravitelja židovskih umjetnina. Iako nije znao puno o umjetnosti, znao je izabrati ljude koji su imali znanje i iskustvo koje je iskoristio za formiranje vlastite vrijedne zbirke. Sudjelovao je u ubistvu profesora s Lavovskog univerziteta i krađi njihove imovine, a za ličnu zadovoljštinu je sudjelovao u pokolju stanovnika sela Podhoroce i sela Urycz, kao i obližnjih sela Dovgea, i Kropovnyka. Svjedoci kažu da je sjedio u naslonjaču s čašom viskija i cigaretom u rukama i izdavao naredbe.

U tim je likvidacijama stradalo nekoliko stotina osoba. Njegov je motiv bila osveta poslovnom partneru i bivšem susjedu Isaacu Pistineru, ali i drugima s kojima se našao u sukobu. Nakon rata uhapšen je kada su ga prepoznali pripadnici nizozemskog pokreta otpora. No, tokom prvog suđenja osuđen je samo zato što je radio kao prevodilac za naciste. Osuđen je na zatvorsku kaznu od osam mjeseci.

Nakon prvog suđenja živio je gotovo dva desetljeća mirno sa svojom suprugom u velikoj vili s četrdeset soba kraj Amsterdama. Nakon što je objavljen njegov intervju o kolekciji umjetničkih djela i aukciji koja je trebala uslijediti, a sve to kako bi se povećao interes za prodaju, došlo je do opsežne istrage njegove prošlosti. Najveći doprinos u toj istrazi dao je nizozemski novinar Hans Knoop, koji je od ovog bogatog ratnog zločinca dobio višestruke prijetnje smrću. Na poticaj Knoopa Sovjeti počinju iskopavati masovne grobnice na području sela Podhoroce i okolnih sela sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća, što je dovelo do otvaranja novog procesa. Kako je Menten imao dosta veza obaviješten je da će uskoro biti uhapšen te je pod okriljem noći pobjegao sa suprugom u Švicarsku. Kasnije je pronađen.

Švicarska ga je odlučila predati Nizozemskoj. Suđeno mu je u Amsterdamu 1977. pod optužbom da je sudjelovao u masakru stanovnika nekoliko poljskih sela koja sada pripadaju Ukrajini. No, osuđen je zbog zločina počinjenih samo u jednom selu. Više desetaka svjedoka potvrdilo je Mentenovu umiješanost u likvidacije u ovim selima, što ga je koštalo zatvorske kazne od 10 godina. Zbog dobrog vladanja Menten je pušten iz zatvora nakon 6 godina, a po izlasku je želio otići na svoje imanje u Irsku, što mu je zabranjeno te je ostao u Nizozemskoj gdje je i umro u domu mu za starije osobe u 88-oj godini života.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...