ODLUKA JE PALA: Američki senat podržao prodaju naprednih raketa u vrijednosti od 650 miliona dolara ovoj zemlji...

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora, prenosi Hina.

  • Svijet

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 3

Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 miliona dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora, prenosi Hina.

Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu.

“Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru”, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju.

Prodaja raketa

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ranije u utorak je objavila da se strogo protivi rezoluciji, prenosi Reuters.

Njeno usvajanje “potkopalo bi predanost predsjednika pomoći obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji”, saopćeno je iz Bijele kuće.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...