DEMANTIJ: "Kompanija Avaz d.o.o. ne duguje nikakvih 11 miliona KM poreza, a to potvrđuju i pravosnažna rješenja drugostepenog organa i Kantonalnog suda u Sarajevu"

Reagiranje pravne zastupnice kompanije Avaz d.o.o. prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Poštovani,

Povodom plasirane dezinformacije od 07.12.2021. godine da kompanija „Avaz“ d.o.o. duguje oko 11 miliona KM poreza i da je tim povodom u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo formiran predmet jer navodno drugostepeni organ do danas nije odlučio o žalbi „Avaza“, upoznajemo vas sa činjenicama koje govore upravo suprotno.

Drugostepeni organ, odnosno Federalno ministarstvo finansija, u cijelosti je prihvatilo žalbu kompanije „Avaz“ d.o.o. protiv Rješenja Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, a slučaj je imao i sudski epilog, jer je Kantonalni sud u Sarajevu odbacio tužbu Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo protiv Federalnog ministarstva finansija, radi poništenja drugostepenog Rješenja, kojim je prihvaćena žalba „Avaz“ d.o.o.

U cilju objektivnog informiranja javnosti, ističemo vam sljedeću hronologiju postupka, u kojemu Porezna uprava FBiH nijednom nije koristila termin navodne porezne utaje:

Kontrola „Avaza“ d.o.o. vršena je od inspektora Porezne uprave FBiH u periodu od 13.4.2018. do 01.8.2018.godine.

U toku žalbenog postupka u predmet se uključila Porezna ispostava Ilidža, koja kao osnov za donošenje rješenja koristi Zapisnik o inspekcijskoj kontroli i donosi Rješenje broj: 13-9/5-15-9-1527/18 DH od 10.12.2018. godine, kojim utvrđuje poreskom obvezniku „Avaz“ d.o.o. Sarajevo, dodatne porezne obaveze sa pripadajućim kamatama, u iznosu o kojem se špekulira u politički ostrašćenim medijima.

Protiv navedenog Rješenja blagovremeno je izjavljena žalba drugostepenom organu, Federalnom ministarstvu finansija.

Federalno ministarstvo finansija žalbu je prihvatilo kao osnovanu i donijelo je Rješenje broj: 03-15-47/19 D.B. od 28.02.2019.godine, *kojim je u cijelosti poništeno Rješenje Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, Porezna ispostava Ilidža*.

U obrazloženju Rješenja navedeno je da je prvostepeni organ prilikom donošenja Rješenja počinio bitne povrede upravnog postupka, nepravilno utvrdio činjenično stanje i pogrešno primjenio materijalno pravo, odnosno postupak proveo izvan okvira ovlaštenja Porezne ispostave. Prvostepeno rješenje bilo je doneseno bez uporišta u pravnim propisima na temelju kojih je porezno - upravna stvar riješena, što je činilo bitnu povredu postupka.

Dana 29.3.2019. godine Porezna uprava FBiH, Kantonalni porezni ured Sarajevo i Kanton Sarajevo, zastupan po pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, podnijeli su tužbu protiv navedenog Rješenja Federalnog ministarstva finansija. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 28.08.2019. godine Rješenjem broj: 09 0 U 033797 19 U *tužbu u cijelosti odbacio u odnosu na prvotužitelja i drugotužitelja i pravosnažno odlučio da Avaz d.o.o. nema nikakvih poreznih dugovanja.*

Uostalom, tokom cijelog navedenog perioda, kao i posljednjih mjeseci, kompanija „Avaz“ d.o.o. i Fahrudin Radončić uredno dobijaju uvjerenja od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine da nemaju neizmirenih poreznih obaveza, što potvrđuju i faksimili koje vam dostavljamo u prilogu.

Zbog navedenih razloga, kompanija „Avaz“ d.o.o će sudskim putem od svih koji su objavili pomenute neistine tražiti odgovarajuće finansijsko obeštećenje radi pokušaja urušavanja ugleda i kredibiliteta kompanije, kao i njenih poslovnih rezultata.

U prilogu vam dostavljamo:

- Prva stranica Rješenja Federalnog ministarstva finansija broj:
03-15-47/19 D.B. od 28.02.2019. godine, kojim se poništava Rješenje Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, Porezna ispostava Ilidža od 10.12.2018. godine;

- Prva stranica Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, broj: 09 0 U 033797 19 U od 28.08.2019. godine, kojim se odbacuje tužba Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo i Kantona Sarajevo, bez prava na žalbu;

- Faksimil Uvjerenja Porezne uprave FBiH od 11.11.2021. godine iz kojeg je vidljivo da kompanija Avaz d.o.o. nema poreznih dugovanja;

- Faksimil Uvjerenja Porezne uprave FBiH od 02.9.2020. godine kojim se utvrđuje da Fahrudin Radončić ne duguje nikakav porez.

S poštovanjem,

advokat Almina Pilav,

Pravni zastupnik "Avaz" d.o.o.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...