DODIJELJENI SPORNI UGOVORI: Rusi prisiljavaju Cvijanovićku da im namješta poslove

Interesantno je da su sve ove institucije osim Službe predsjednika RS "Nestru" namještale tender tako što su kao jednu od lokacija na kojoj ponuđač mora imati pumpu zahtijevale Čajniče, te da su sve ove nabavke poništene.

  • Ekonomija

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 1

Da ruska kompanija "Nestro Petrol" po svaku cijenu želi monopol kada su nabavke goriva u pitanju, dokaz je i to da najvišu instituciju Republike Srpske prisiljavaju da im namješta čak i poslove manje vrijednosti,  piše poslovni portal CAPITAL.

Konkretno, Služba predsjednika RS, na čelu sa Željkom Cvijanović dodijelila je ugovor za nabavku goriva "Nestro petrolu" vrijedan oko 180.000 KM, iako je njihov postupak nabavke već ranije poništen zbog očiglednog pogodovanja toj kompaniji.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Služba predsjednika RS raspisala je nabavku goriva gdje su od ponuđača tražili da ima benzinske stanice na onim lokacijama na kojima pumpe ima „Nestro“ dok su na nekima od njih poput Srebrenice i jedini.

Na ovakvu tendersku dokumentaciju uložena je žalba, nakon čega Kancelarija za razmatranje žalbi BiH utvrđuje da je Cvijanovićeva navodeći Srebrenicu, u kojoj samo „Nestro“ ima pumpu, kao jednu od lokacija pogodovala upravo toj ruskoj kompaniji, te poništavaju ovaj tender.

Služba raspisuje novu nabavku, izbacuje Srebrenicu iz dokumentacije, te se čini da su ovaj put odustali od namještanja posla za Ruse, ali ugovor na koncu, ovih dana, ipak dodjeljuju njima.

Ono što je zabrinjavajuće i što je svakako važno napomenuti jeste da Cvijanovićeva nije jedina koja je pogodovala kompaniji „Nestro“, to su kako je CAPITAL ranije već pisao učinile i mnoge druge insitutcijei to Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Inspektorat RS, Narodna skupština RS, kao i Republička uprava za igre na sreću RS.

Interesantno je da su sve ove institucije osim Službe predsjednika RS "Nestru" namještale tender tako što su kao jednu od lokacija na kojoj ponuđač mora imati pumpu zahtijevale Čajniče, te da su sve ove nabavke poništene.

Najprije je pala nabavka Skupštine, ali umjesto da uvide njihovu grešku i izmijene tendersku dokumentaciju kako ne bi očigledno pogodovali „Nestro Petrolu“ i Ministarstvo, Inspektorat i Republička uprava za igre na sreću su odlučili da se nasmiju u lice svima, te da pomoću Čajniča pokušaju namjestiti posao Rusima.

Neki od njih, poput već pomenute Službe predsjednika, Ministarstva poljoprivede, te Skupštine su i bez Čajniča i Srebrenice ugovore na kraju dodijelili "Nestro Petrolu".

Iako se u javnosti ruski investitori predstavljaju kao prijatelji Republike Srpske, očito je da umjesto očekivane pomoći u vidu niže cijene, najviše institucije Srpske su prisiljene da za njih namještaju tendere i ovako, relativno niske, vrijednosti, samo da bi ruski „prijatelji“ mogli zaraditi par desetina hiljada KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...