DODIK NAJAVIO REFERENDUM O USTAVU RS-a: "Ako ne riješimo ovo, BiH bi se mogla raspasti, a Republika Srpska krenuti ka..."

On je poručio da želi ono što je najbolje za Republiku Srpsku.

  • Politika

  • 10. Dec. 2021  10. Dec. 2021

  • 4

Građani će na referendumu odlučiti o novom Ustavu RS-a, rekao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici NSRS-a o nadležnostima.

Dodik je u rekao da BiH ide u pravcu na koji Republika Srpska nije pristala.

"Entitetski parlamenti su ti koji predstavljaju istinski izvor stvarnog legitimiteta u BiH. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali?", upitao je Dodik u Skupštini RS-a. 

"Ljute nas presude Ustavnog suda BiH. Morat ćemo pažljivo odmjeriti šta je naš entitetski interes i nećemo uvijek dobiti što želimo, ali ne smijemo odustati. Vjerujem da možemo ostvariti odgovor da se svi dobro osjećaju i da svi narodi napreduju", kazao je Dodik.

On je poručio da želi ono što je najbolje za Republiku Srpsku.

"ora se omogućiti vraćanje ovlašćenja entitetima, a ne samo njihovo oduzimanje. Ovo je jedan od važnijih dana za Republiku Srpsku, dan u kojem će RS utvrditi način na koji ćemo se dalje kretati", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS smatra prilično odvažnim članom BiH.

"Srpski karakter je moguće promijeniti koliko i isušiti okean. Ne želim samo bolji aranžman za R. Srpsku, već isto tako i za BiH. Danas se suočavamo sa novim izazovima, jer ako ih ne riješimo, BiH će se raspasti, a Republika Srpska krenuti ka izlazu", jasno je rekao Dodik.

On je ponovio da su potrebni razum i odgovornost da situacija ne ode u sukobe, koji ništa dobro neće donijeti.

"Dejtonski sporazum je regulisan aneksima, njih 11, koji su potpisali FBiH i Republika Srpska. A Republika BiH nikada nije priznata. Ta papirnata republika dodatno je okrnjena Washingtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

On je u svom govoru optužio Veliku Britaniju da već stotinu godina podriva Srbe, te iznio niz optužbi na račun novog britanskog izaslanika za Balkan. 

Naglasio je da više nego ikada treba razumjeti i imati potreban razum da današnje stanje ne ode u sukobe koje ništa ne rješavaju te da su pokrenuli pregled prijenosa nadležnosti kako bi dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

"Narod će na referendumu, nakon rasprave, odlučiti o novom Ustavu RS", poručio je Dodik.

Dodik je kazao da je sljedeći korak usvajanje zaključka da nema konstitutivnih naroda te da bi tako lakše mogli BiH predati “muslimanima”. Referirao se i na formiranje Oružanih snaga BiH, tvrdeći da nije urađeno na ustavan način i da su jednine ustavne vojne formacije entitetske vojske.

"Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest mjeseci da se pokuša postići neki dogovor", poručio je.

Dodik je poručio da danas treba povući saglasnost, ali da to ne znači da će odmah doći do njihovog ukidanja te je ostavio mogućnost za razgovor o smanjenju broja pripadnika.

Predsjednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Žunić kazao je obraćujući se poslanicima da su RS-u godinama oduzimane ovlasti odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda i međunarodne zajednice.

"Došli smo do momenta da samo naivan političar može misliti da se proces oduzimanja nadležnosti neće desiti. Krajnje je vrijeme da oduzete nadležnosti budu vraćene RS u skladu s izvornim Dejtonom", poručio je.

Na posebnoj sjednici razmatraju se Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.


(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...