PROFESOR KASIM TRNKA O MILORADOVIM IZJAVAMA: "Dodik potpuno naopako radi; Jesu li ti poslanici u NSRS ćoravi?"

(...) uzima samo ono što mu ide u prilog, a ne ono što je obavezno. Milorad Dodik zaboravlja niz odrebi iz drugih aneksa koje nisu provedene, a dio su Dejtona, počevši od nepoštivanja ljudskih sloboda i prava, naročito povratnika i raseljenih lica."

  • Društvo

  • 10. Dec. 2021  10. Dec. 2021

  • 1

Ekspert za ustavno prava Kasim Trnka kaže kako će referendum o novom Ustavu RS vrlo vjerovatno biti održan, jer to je ideja "srpskog sveta" koja dolazi iz Srbije i koju je Akademija nauka i umjetnosti Srbije davno najavila. I kako dodaje, Dodik će za to dobiti podršku jer igra na nacionalne osjećaje, ne na pravo i zakonitost. Zapravo radi se o političaru koji iskrivljuje odredbe Dejtonskog sporazuma i tako manipulira godinama.

“Lako je kada je protjerana većina nesrspkog stanovništva, gdje je stvorena nacionalna homogena teritorija, da to postane što on govori, opće prihvatljiva ideja u RS. I na tome će sazvati još jedan referendum i vjerovatno dobiti podršku za te svoje sulude ideje. No, to ne znači da će biti legalan. BiH nije srpska ni bošnjačka ni hrvatska već svih građana koji u njoj žive," kaže Trnka.

Trnka upozorava i kako se Milorad Dodik i danas kroz svoj govor pozvao samo na jednu odredbu dejtonskog Ustava BiH, gdje su u članu 3. tački 1. nabrojene države nadležnosti BiH, a onda u jednoj opštoj klauzuli se kaže kako sve ostalo pripada entitetima.

“Međutim, Dodik ne navodi ostale odredbe ustava koji nadopunjuju postojeću, a u kojoj se dodaje da će entiteti odmah početi pregovore o prenosu nadležnosti na državu BiH", pojašnjava on.

Dalje, da će BiH bez entiteta moći pribaviti dodatne nadležnosti koje se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nezavisnosti, i da u tom smislu može formirati institucije koje su joj za to potrebne. Dalje, iz niza drugih odredbi Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma proizilaze nadležnosti Bosne i Herecegovine kao da će na primjer u Aneksu 3 BiH donijeti Izborni zakon kojim će urediti izbore na svim nivoima. On potpuno naopako radi, uzima samo ono što mu ide u prilog, a ne ono što je obavezno. Milorad Dodik zaboravlja niz odredbi iz drugih aneksa koje nisu provedene, a dio su Dejtona, počevši od nepoštivanja ljudskih sloboda i prava, naročito povratnika i raseljenih lica. Također nijedan potez nije učinjen za uspostavu državnih transportnih institucija. S druge strane, i institucija Ustavnog suda, ali i visokog predstavnika su dejtonske kategorije i moraju se poštovati,” kazao je Trnka za N1

“Dodik daje potpuno iskrivljenu interpretaciju što je njegov opšti manir. Morao je citirati prvu rečenicu iz Ustava BiH, da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država i vrši unutrašnju tranformaciju, ona vrši transformaciju, a ne sastavljuju je entiteti. Priznata je u međunarodnim granicama, potvrđen kontinutet međunarodniim ugovorom, koji je, kao što piše u okvirnom sporazumu, stupio na snagu danom potpisivanja. Ja prosto ne razumijem te poslanike i javnost Republike Srpske koji prihvataju Dodikove izjave da BiH nikada nije postojala, da nije međunarodna priznata. Od 6.aprila 1992. godine tadašnje zemlje EU, SAD, praktično sve zemlje svijeta priznale su Bosnu i Herecgovinu. 22. maja 1992.godine primljena u organizaciju UN-a. Je li taj svijet ćorav kad sluša tu priču, ili samo slušaju samo ono što njima navodno odgovara?”,  kaže Kasim Trnka.

Republika Srpska, podsjeća ekspert za Ustavno pravo, i ranije je donosila propise kojima se negira država BiH, zbog čega je Ustavni sud poništio na desetine odredbi zakona. I to je pravni put kojim se može ići, kaže i Trnka ali i dodaje da to očito nije dovoljno.

“Treba da se digne akademska zajednica, civilno društvo, međunarodna zajednica od koje do sada imamo samo verbalne izjave, a ne konkretne aktivnosti koje su njihove obaveze, sukladno Opštem okvirnom sporazumu za mir, " dodaje Trnka.

Podsjetimo, da je Milorad Dodiku svom obraćanju poslanicima NSRS najavio referendum na kojem će će se odlučiti o novom Ustavu.

Citirao je profesora Kasima Trnku koji je, kako je naglasio, zaključio da dejtonski Ustav predstavlja diskontinuitet u odnosu na prethodnu BiH jer procedura izmjene ustava u Dejtonu nije urađena u skladu procedurama prethodnog ustava Republike BiH.

Dodik je rekao da je ključna odredba Ustava BiH 3.3. A koja kaže da sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu izričito definisana u Ustavu BiH pripadaju entitetima, i rekao da je ovo osnova za inicijativu o vraćanju nadležnosti na nivo entiteta s BiH.

Rekao je da je prvi stub Ustava odredba da Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno s ostalim i građanima BiH čine BiH, a drugi stub je da BiH čine dva entiteta, što, po njemu, kako kaže, znači da su RS i FBiH sastavnice, a BiH nema nikakvo određenje u smislu državnog uređenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...