VLADA KS PRELOMILA: Dozvoljen doček Nove godine u kafićima, ali uz jedan uslov

Jednu od navedenih VTP potvrda, obavezne su posjedovati i osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Kantonu Sarajevo.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2021  11. Dec. 2021

  • 0

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS donijela je zaključak kojim se dopušta organizovani doček Nove godine u zatvorenim prostorijama ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Svi gosti ovih objekata će morati imati jednu od tzv. VTP (vakcinisan/testiran/prebolio) potvrda, a to su: potvrda o izvršenoj vakcinaciji, negativan antigenski ili PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili potvrda o prebolovanoj COVID-19 infekciji u posljednjih šest mjeseci.

Obavezan razmak

Morat će se poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara kvadratnih), navedeno je u zaključku.

„Za provođenje ovih mjera bit će odgovoran organizator. U protivnom, smatrat će se da organizator krši mjere nadležnih organa i postupit će se po članu 71.a Zakona o inspekcijama KS“, navedeno je također.

Jednu od navedenih VTP potvrda, obavezne su posjedovati i osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Kantonu Sarajevo.

Odluka za skijališta

Određeno je da na skijalištima “Bjelašnica” i “Igman” nije potrebno imati jednu od VTP potvrda, ali će na ovim lokalitetima biti pojačan nadzor poštivanja preporuka/higijensko-epidemioloških mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

“Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi ponavljanje njihovog kršenja na skijalištima, uvest će se primjena VTP potvrda”, navodi se u zaključku.

Kontrolu nad sprovođenjem svih navedenih mjera vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Zaključkom Vlade je određeno i da će JU Zavod za javno zdravstvo KS, u koordinaciji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, provesti screening testiranje na Covid-19 učenika i nastavnog osoblja, do 31.12.2021.godine. Za testiranje djece do 18 godina je obavezna saglasnost roditelja,  piše Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...