JEZIVE NACIONALISTIČKE PRIJETNJE ALBANCIMA KOJI ŽIVE U SRBIJI: "Ubij Šiptara"

Kaže da su od policije dobili zaštitu 24 sata, ali da su i dalje u strahu, prije svega zbog djece. On radi kao taksista, i ne zna šta može očekivati radeći u trećoj smeni.

  • Regija

  • 12. Dec. 2021  12. Dec. 2021

  • 2

Natpisi "Ubij Šiptara", "Govna šiptarska", Šiptari br. 1, mrš" osvanuli su u jednoj od zgrada u ulici Albanske Spomenice u Boru. Poruka je upućena direktno porodici koja živi u toj desetospratnici već šest godina.

Poruke mržnje ispisane na spratu na kojem žive (ime poznato redakciji Istmedia.rs), vidio je jedan od njih kada je ujutro izašao da prošeta psa. O svemu je odmah obavijestio policiju koja je izvršila uviđaj.

Boji se, kaže, da ovo može biti samo početak neprijatnih dešavanja, jer smatra da "jedna iskra može prerasti u veći nacionalizam, pa i vandalizam".

I kada su pomislili da je ovoj neprijatnosti kraj, šokirala su ih prijeteća pisma ubačena u poštansko sanduče, ali i novi natpisi preko poruka koje su obrisali sa vrata.

"Šiptarčine, mislite da će vam policija pomoći… Neće vam ni noćna dežurstva pomoći… Bor će biti etnički očišćen od takve pošasti… Sva šiptarska gamad će biti proterana iz našeg grada, kola i stan vam mirišu na benzin. Živela Srbija", dio je sadržaja dva prijeteća pisama ubačenih u poštansko sanduče.

U daljem tekstu autor naznačava da će prijetnje i ostvariti, jer ima prijatelje na položajima, a pismo završava potpisom YU Boys, miješajući ćirilično i latinično pismo.

alt

Prijetnje koje je porodica dobila

Zbog svega što se dogodilo, ova porodica nema miran san.

"Mi smo treća generacija Borana i naše porodice su živjele i radile u ovom gradu, u njemu stekle penziju. Poznaje nas gotovo cijeli grad i svi znaju da se nikada nikome nismo zamjerili", rekao je za Istmedia stanar kome je upućena šovinistička poruka.

Mira za ovu porodicu nije bilo ni noćas.

Oko 2.30 probudili su ih udarci kamena u prozor, koji je ostao neoštećen samo zato što je od jakog stakla.

"Istog trenutka sam provirio kroz prozor i ugledao dvojicu napadača sa kapuljačama koji su bježali ka zgradi PIO-a. Tamo ih je sačekao manji tamni automobil kojim su pobjegli", rekao je vidno uznemireni stanar.

Kaže da su od policije dobili zaštitu 24 sata, ali da su i dalje u strahu, prije svega zbog djece. On radi kao taksista, i ne zna šta može očekivati radeći u trećoj smeni.

Bor je multietnička sredina u kojoj živi više od 20 nacija, a posljednji incident ka ovoj nacionalnoj manjini zabilježen je na početku bombardovanja Srbije 1999. godine, kada su razbijena stakla na najpoznatijoj poslastičarnici "Pelivan" čiji su vlasnici Goranci, inače startosjedioci Bora i poštovani članovi društva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...