POLITOLOG HADŽIDEDIĆ OTVORENO: "Krajnje neumjesno je bilo prihvatiti posjetu hrvatskog premijera Plenkovića, isto važi i za..."

(...) najavljenu posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana: on ne smije biti dobrodošao u Sarajevu, sve dok pruža podršku Dodiku u nastojanjima da se sruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine", stav je Hadžidedića.

  • Mini market

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 5

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske razgovarao je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i čelnicima Parlamentarne skupštine naše zemlje, a susreo se i s predstavnicima vjerskih zajednica, dok će u popodnevnim satima posjetiti Mostar.

"BiH je, kada gledamo u političkom kontekstu, zemlja u kojoj da biste dobro razumjeli poruke morate imati osjećaj za nijasne. Morate znati realnosti koje su bile prije i mogućnosti što se može dogoditi. Moj je dojam da su danas svi akteri svjesni situacije.

Svjesni su da ovako kako je sada nije korisno ni konstruktivno, ni za narod u BiH ni za građane u BiH. I svi trebaju napraviti korak naprijed jer bez tog koraka naprijed, poruka koja se šalje prema partnerima u međunarodnoj zajednici teško pomaže biti pozitivna u percepcijskom smislu", rekao je, uz ostalo, premijer Hrvatske.

Plenkovićevu posjetu komentarisao je politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr Zlatko Hadžidedić za Radiosarajevo.ba.

"Odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na najnižem mogućem nivou, zbog permanentnog narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i njenog nedopustivog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

U takvim uslovima, krajnje neumjesno je bilo prihvatiti posjetu hrvatskog premijera Plenkovića, a pogotovo je neumjesno bilo prirediti mu svečani doček. Bosna i Hercegovina s Hrvatskom nema o čemu razgovarati prije nego što Hrvatska prekine sa miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, i prije nego što prekine s pljačkanjem bosanskohercegovačkih prirodnih resursa, poput Buškog blata", kazao je Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se Bosna i Hercegovina konačno počne ponašati kao suverena država.

"I da svojim otvorenim neprijateljima, poput Hrvatske, konačno zatvori vrata, sve dok ne prestanu sa pokušajima rušenja njenog ustavnog poretka i stvaranja tzv. trećeg entiteta. Isto važi i za najavljenu posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana: on ne smije biti dobrodošao u Sarajevu, sve dok pruža podršku Dodiku u nastojanjima da se sruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine",  stav je Hadžidedića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...