AKADEMIK SLAVO KUKIĆ O PORUKAMA PLENKOVIĆA: "Znače li one upiranje u kola Dragana Čovića?“

"Sve u svemu, Plenkovićeva posjeta bi, što se mene tiče, mogla poslužiti kao putokaz svima ostalima, i u BiH i u njezinu okruženju kako se mogu državni odnosi relaksirati, a da se ipak bori za svoje interese", zaključio je Kukić.

  • Politika

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 5

"Koliko god sumnjao u iskrenost izjava danih tijekom posjete Sarajevu, moram priznati da sam nakon Milanovićevog neurotičnog izljeva i prijetnji i bijesa, ugodno iznenađen porukama koje je iz glavnog grada BiH slao hrvatski premijer", kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba akademik Slavo Kukić sublimirajući poruke koje je tokom jučerašnje posjete Sarajevu, a kasnije i Mostaru uputio premijer susjedne Republike Hrvatske.

Relaksirati odnose

"Čovjek se, istina, mora upitati je li sastav delegacije Vijeća ministara koji su bili domaćini hrvatskom premijeru slučajan ili ciljano odabran. No to već nije Plenkovićev nego problem BiH i njezinih institucija. Mogao bih, potom, postaviti i pitanje značenja poruka koje se tiču ravnopravnosti Hrvata – znače li one upiranje u kola Dragana Čovića, a samim tim i u kola daljih podjela BiH", kazao je Kukić.

No ako znače i to, dodao je Kukić, napredak je da su izrečene na mudar diplomatski način koji ne odaje dojam potrebe za otvorenim tutorstvom drugoj zemlji. 

"Sve u svemu, Plenkovićeva posjeta bi, što se mene tiče, mogla poslužiti kao putokaz svima ostalima, i u BiH i u njezinu okruženju kako se mogu državni odnosi relaksirati, a da se ipak bori za svoje interese", zaključio je Kukić.

Orbanova posjeta dogovorena s Dodikom

Narednog mjeseca u Bosnu i Hercegovinu stiže i premijer Mađarske Viktor Orban, ikona evropske desnice i saveznik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Evropskoj uniji (EU).

"Što se, pak, posjete gospodina Orbana tiče, za nju ne vjerujem da može biti doprinos stabilizaciji stanja u BiH. Naprotiv, ona je na fonu već prepoznatljivog djelovanja evropskih desničarskih krugova u kojima mađarski premijer zauzima jedno od počasnih mjesta. I siguran sam da je ta posjeta, bez obzira tko mu je domaćin, i dogovorena i osmišljena u suradnji s glavnim bh. smutljivcem Miloradom Dodikom. Sukladno tome, hoću reći, građani Sarajeva bi ga trebali i prikladno dočekati – prosvjednim kolonama i transparentima kojima bi mu se otvoreno dalo do znanja da u njihovu zemlju i u njihov grad nije dobro došao", zaključio je akademik Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...