HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC BRANIO SRBIJU U EP: “Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice EU ili ne, budu deponija da bi se neko…” (VIDEO)

Sinčić je pojasnio da se radi o nekolonijalnom konceptu u kome je dobit prioritet, a zagađenje sporedna stvar.

  • Regija

  • 18. Dec. 2021  18. Dec. 2021

  • 1

"Da li bi Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji živi oko plantaža grožđa u Bordeauxu da je tamo pronađen litijum?", pitao je ovo Ivan Vilibor Sinčić, europarlamentarac iz Hrvatske tokom rasprave u Evropskom parlamentu povodom rezolucije o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Srbiji. Dio rasprave odnosio se na posljednje proteste građana u vezi sa iskopavanjem litijuma u dolini Jadra.

“Rudnici litijuma predviđeni su na 20 lokacija u Srbiji, a ključna je dolina Jadra koja ima 18.000 stanovnika s istaknutom poljoprivredom i potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Evrope i Kine. Kod nedavne posete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a Aleksandru Vučiću, on je bio konobar, a Srbija švedski sto. Merkel izjavljuje kako je Evropa jako zainteresovana za srpski litijum. Zašto Evropa nije zainteresovana za svoj litijum pošto su najveće rezerve u Nemačkoj i Češkoj?”, upitao je Sinčić.

Sinčić je pojasnio da se radi o nekolonijalnom konceptu u kome je dobit prioritet, a zagađenje sporedna stvar, piše N1.

“Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordeauxa pronađen litijum, mislite da bi Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi. Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice EU ili ne, budu deponija da bi se neko vozio električnim automobilima. Također, za Srbiju je planirano čak šest novih termoelektrana dok se svuda po Evropi zatvaraju. To što je u Evropi zabranjeno, kada je u pitanju životna sredina, ne može biti dozvoljeno u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Albaniji koja isto ima nalazište litijuma koju je Merkel posjetila odmah nakon Beograda”, poručio je ovaj europarlamentarac.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...