DEMANTI VLADE FBiH: "Informacije koje su se pojavile u medijima nisu tačne!"

Povodom informacija koje su se danas pojavile u medijima da se u FBiH uvode nove mjere i da su od sutra obavezne VTP potvrde, iz Vlade FBiH danas su dostavili demanti.

  • Vijesti

  • 19. Dec. 2021  20. Dec. 2021

  • 4

Demanti Vlade FBiH prenosimo u cjelosti:

Obavještavamo javnost da su netačne informacije, objavljene danas u medijima, „da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo „vakcinisan–testiran-prebolio“ (VTP)“, te su neistinite informacije „da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, moraju imati ispunjenje jedan od ova tri uvjeta pri dolasku na radno mjesto“.

Također, obavještavamo javnost da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, mediji su davali bilo kakve izjave u vezi sa ovim temom.  

Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministrice Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila.

Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije preporukama kantonima u skladu sa epidemiološkim podacima BiH u procjeni stanja na području kantona i rizika, uvedena Pravila VPT za područje kantona i istom izvješću Krizni štab FMZ-a, ao čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost. 

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu ministra zdravstva Marine Bare datu prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila je na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi ​​14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu s epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokument „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona io istom izviješću Križnog štaba FMZ-a.

Ističemo da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju kantonima te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH. 

Iz navedenih činjenica zaključuje se da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciju BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporuka kantonalnim vladama.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...