POZIV VLADI FEDERACIJE BIH: “Umjesto što dijelite novac po uredbama i onima kojima nije potreban, dio javnih prihoda usmjerite u penzioni fond” (FOTO)

Karajalić je pozvao Vladu da dio javnih prihoda preusmjeri u penzioni fond.

  • Društvo

  • 21. Dec. 2021  21. Dec. 2021

  • 0

Predstavnici Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH osvrnuli su se prije današnje sjednice i razmatranja Zakona o PIO-u na težak položaj penzionera te su naveli kako Vlada FBiH ne želi da razmatra SDP-ov prijedlog penzionih reformi.

Član Kluba zastupnika SDP-a Elvir Karajlić je naglasio kako je cilj SDP-ovih zastupnika da ukažu na težak položaj penzionera kao i na pogrešnu logiku Vlade FBiH u rješavanju problema ove kategorije stanovnika.

Također, naglašeno je kako Vlada FBiH ne želi da uvrsti SDP-ov prijedlog o reformi Zakona o PIO-u.

"Predstavnici penzionera su tražili obraćanje na Zastupničkom domu, ali vladajuća većina to nije odobrila. Predsjednik Kluba će tražiti obraćanje penzionera te da se njihov glas čuje u Parlamentu. To je nezabilježeno u parlamentarnoj praksi. Preko 400.000 penzionera nemaju pravo da se njihovi predstavnici obrate u Parlamentu", ističe Karajlić.

On je pojasnio kako Vlada Federacije BiH tokom 2021. godine nije uskladila rast penzija što je aktivnost koja se poduzima 15. aprila svake godine.

"U 2021. godini Vlada FBiH nije uskladila rast penzija. Svakog 15. aprila, Vlada je dala sebi obavezu da uskladi penzije po Indeksu potrošačkih cijena i rastu BDP-a. Toga nije bilo u 2021. godini i pozivamo Vladu da retroaktivno uskladi penzije. Ako gledamo praksu u susjedstvu, ne može se usklađivati penzija na osnovu indeksa cjelokupnih cijena. Penzioneri penziju troše na hranu, lijekove i komunalne usluge. Mi tražimo usklađivanje rasta cijena s indeksom rasta potrošnje hrane. Cijena hrane je veća nego indeks cjelokupne potrošnje", pojašnjava SDP-ov zastupnik.

Na kraju, Karajalić je pozvao Vladu da dio javnih prihoda preusmjeri u penzioni fond, piše Klix.

"Pozivamo Vladu FBiH da umjesto što dijele novac po uredbama i onima kojima nije potreban, da dio javnih prihoda usmjeri u penzioni fond kako bi podigli penzije do socijalnog minimuma. 78.000 penzionera ima penzije ispod minimalnih, 176.000 penzionera ima minimalnu penziju. Oni čine 65 posto ukupnih penzionera. Mi danas želimo da stavimo kao tačku dnevnog reda zakon koji je predložio Klub SDP-a, da se penzionerima dozvoli obraćanje i na tome ćemo insistirati", zaključio je SDP-ov zastupnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...