ALARMANTNI PODACI: Za 17 dana za odlazak iz BiH u Njemačku prijavilo se čak 150.000 građana

Od 1. do 17. decembra aplikaciju za posao online ispunile osobe koje ne govore njemački jezik, ali imaju ili bi mogle naći poslodavca.

  • Društvo

  • 21. Dec. 2021  21. Dec. 2021

  • 1

Od 1. do 17. decembra za posao u Njemačku apliciralo je čak 150.000 državljana Bosne i Hercegovine. 

Kako saznaje Politicki.ba, radi se uglavnom o aplikantima za nekvalificirane radnike. 

Oni su se prijavili na novom sistemu, koji je uveden inauguriranjem posebne uredbe koja omogućava osobama koje ne znaju njemački jezik, ali su našli poslodavca u toj zemlji, da se prijave. 

Prema toj uredbi, koja će važiti makar još punu godinu dana, svaki državljanin Bosne i Hercegovine može aplicirati za posao u Njemačkoj, a da ne zna zvanični jezik te države. 

Aplikacije se primaju isključivo preko interneta. 

Ipak, to ne znači da će određena osoba i stvarno raditi u nekom od mjesta u toj državi. Ukoliko u Njemačkoj ili EU nema takve osobe, kandidatkinji ili kandidatu će se, sistemom lutrije, dodijeliti termin za razgovor. 

Obzirom da je sistem određivanja termina do sada bio "usko grlo" cijelog procesa zapošljavanja u Njemačkoj, on će se ovim mjerama koliko-toliko poboljšati. 

Plan je da se već u narednom mjesecu pozovu oni koji su aplicirali do 17. decembra, kako bi se razriješile njihove aplikacije. 

Novo pravilo se ne odnosi na kvalificiranu radnu snagu za koju vrijedi Zakon o doseljavanju stručnjaka iz marta 2020. godine. Radnici na koje se odnosi ovaj zakon prije apliciranja za vizu treba da sa priznatom diplomom pronađu njemačkog poslodavca kod kojega će raditi. Osim toga, nužno je da govore njemački jezik najmanje na nivou A2. 

U takvim slučajevima, Ambasada Njemačke u BiH daje ulaznu vizu bez provjere da li na birou rada u Njemačkoj postoji osoba sličnih kvalifikacija. 

Kako Politicki.ba saznaje, sistemom lutrije svih 150.000 aplikanata ulazi u bubanj i sretnici će dobiti narednog mjeseca termin za razgovor. 

Od njegovog ishoda zavisit će da li je osoba dobila posao ili -  odbijenicu. 

U svakom slučaju, i ova je novina (drastično) povećala odlaske iz BiH. 

Za očekivati je da će do kraja godine Bosnu i Hercegovinu napustiti najmanje 100.000 ljudi. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...