SATTLER RASKRINKAO VÁRHELYIJA: Evo šta je u svom izvještaju napisao austrijski diplomata

Za Olivera Várhelyija krivac za krizu u BiH nije Milorad Dodik. Evropskom komesaru je krivac - Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik koji je nametnuo amandmane na Krivični zakon BiH.

  • Politika

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 6

Kada je dan uoči Dana državnosti BiH evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, na osnovu njegovog “rasporeda časova” dalo se zaključiti kakvi su ciljevi ovog mađarskog diplomate raspoređenog na jednoj od najviših pozicija Evropske unije. “Triput sam vidio druga Milorada”, naslovio sam tekst posvećen Várhelyijevoj posjeti Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, tokom koje se čak tri puta sreo sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

TO JE DOGOVORENO

No za kompletnu sliku nedostajala mi je ključna činjenica. Iskreno, nisam je mogao znati sve dok nisam dobio “bilješke” Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH, koji je bio domaćin Oliveru Várhelyiju u Bosni i Hercegovini. Evo šta je u svom izvještaju napisao, u ovom slučaju, više nego iskreni austrijski diplomata.

”Na Posebnoj sjednici NSRS-a planiranoj za 10. decembar, lomesar (Oliver Várhelyi; op. aut) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u svom izvještaju nakon Várhelyijeve posjete.

Šta je ključno u ovom dijelu izvještaja? Prve tri riječi posljednje rečenice pod navodnicima. “To je dogovoreno”, piše Johann Sattler. Da je u pitanju dogovor Olivera Várhelyija i Milorada Dodika potvrđuje drugi dio iste rečenice da će “predstavnici RS-a odgovarati za sve suprotne radnje”. Dakle, evropski komesar za proširenje dogovorio je sa liderom SNSD-a detalje u vezi sa Posebnom sjednicom NSRS-a koja će, pazite sada, biti održana “10. decembra”.

Sattler je ovaj izvještaj pisao 25. novembra. Kolegij NSRS-a je sjednicu zakazao trinaest dana kasnije. I zakazana je baš za 10. decembar, u skladu sa dogovorom Várhelyi - Dodik. I usvojeni zaključci će stupiti na snagu sa “odgodom od šest mjeseci”. Baš onako kako su usaglasili evropski komesar iz Mađarske i predsjednik SNSD-a iz Banje Luke.

Za Olivera Várhelyija krivac za krizu u BiH nije Milorad Dodik. Evropskom komesaru je krivac - Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik koji je nametnuo amandmane na Krivični zakon BiH kojim je kriminalizirano negiranje genocida i drugih presuđenih zločina. Zvaničniku EU problematično je to što je Inzko ispoštovao Direktivu EU koja se odnosila na negiranje zločina, ali mu nisu problematični zaključci NSRS-a koji će eto stupiti na snagu “za šest” dogovorenih mjeseci.

Optužujući Inzka za izazivanje krize Varhelyi je, navodi se u Sattlerovim bilješkama, “objasnio da su Dodikove izjave u medijima o državnoj imovini bile rezervirane i više dimna zavjesa, a ne pravi požar”. Sve je, dakle, za Olivera Varhelyija “farsa”. Svi oni zaključci NSRS-a, sva međunarodna zabrinutost. Što opet znači da su sankcije zvaničnicima Republike Srpske - nepotrebne.

NIJE ČUO

Nakon što je Sattlerov dokument “procurio” u javnost, premijeri Mađarske i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Viktor Orban i Radovan Višković dali su izjave koje zapravo potvrđuju da Johann Sattler u svojim bilješkama nije izmislio ni jednu jedinu riječ. Viktor Orban je naime saopćio kako Mađarska neće podržati uvođenje sankcija Miloradu Dodiku u institucijama EU. Radovan Višković je opet stao u zaštitu mađarskog diplomate Olivera Varhelyija, ustvrdivši da “nije čuo riječi koje je čuo Sattler”.

Ali djela obično govore više od riječi. Mađarska neće uvesti sankcije Dodiku. Jer on “ne pravi požar”. I NSRS je zaključke usvojio baš onda i baš u istoj formi kakvu je Varhelyi “dogovorio” s Dodikom, piše Avdo Avdić u svojoj kolumni za Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...