MAĐARSKI PREMIJER U PROBLEMIMA: Otkriveno da Euronews prelazi u vlasništvo Orbanu bliskih ljudi, "evropski CNN" subvencioniran je i od...

Većinski udio u medijskoj mreži Euronews prodaje se kompaniji koju vodi sin ključnog savjetnika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je na udaru kritika kao neprijatelj slobode medija.

  • Svijet

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

Novi većinski vlasnik medijske kuće Euronews, Alpac Capital iz Portugala, povezan je sa savjetnikom mađarskog premijera Viktora Orbana, objavio je mađarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE). Euronews dijelom finansira i Evropska komisija.

Većinski udio u medijskoj mreži Euronews prodaje se kompaniji koju vodi sin ključnog savjetnika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je na udaru kritika kao neprijatelj slobode medija.

Euronews je 17. decembra objavio da će portugalska investiciona kompanija Alpac Capital, čiji je glavni izvršni direktor Pedro Vargas David, sa dobrim vezama u Mađarskoj i sin je Orbanovog savjetnika Maria Davida, kupiti 88 posto akcija od egipatskog tajkuna Naguiba Sawirisa.

Posljednjih godina Euronews bilježi pad prihoda i dobija subvencije Evropske komisije (EK).

Kupoprodajna cijena nije objavljena, ali planirano povećanje kapitala moglo bi dodatno povećati udio portugalskog vlasništva u ovom problematičnom mediju, koji nudi sadržaj na 15 jezika i čija se publika procjenjuje na 145 miliona ljudi, navodi RSE.

Dodaju da su kontaktirali Pedra Vargasa Davida sa pitanjima o preuzimanju Euronewsa, ali da još nisu dobili odgovor.

Mađarsku pod Orbanom grupe za ljudska prava prozivaju zbog lošeg stanja slobode medija, utjecaja na medijske regulatore, kao i da targetira medije i novinare koji su kritički izvještavali o Orbanovoj vladi, te da daje državni novac za provladine medije.

Kada se 2010. Orban po drugi put vratio na mjesto premijera, Mađarska je bila na 23. mjestu na listi slobode medija Reportera bez granica. Do 2021. pala je na 92. mjesto.

Mario David, otac predsjednika Uprave Alpac Capitala, desni je portugalski političar, bivši zastupnik u Evropskom parlamentu, a sadašnji Orbanov savjetnik za pitanja povezana sa Evropskom unijom. Također je bio potpredsjednik Evropske narodne stranke desnog centra (grupacija EPP), najveće stranke u Evropskom parlamentu.

Prema navodu na website-u mađarskog premijera, Mario David ima ugovor do kraja 2021. i besplatno savjetuje Orbana.

RSE je kontaktirao premijerovu kancelariju u vezi s odnosom Maria Davida s Orbanom ali, kako navode, još nisu dobili odgovor.

Orban i Mario David navodno se poznaju od pada Berlinskog zida, a u aprilu 2016. Orban je Davida nazvao "istinskim prijateljem" kada mu je dodijelio Srednji križ mađarskog reda za zasluge u Lisabonu. Portugalski političar nagrađen je zbog "podrške mađarskim interesima".

Kada je premijer Portugala Antonio Kosta (Costa) posjetio Budimpeštu u ljeto 2020, Mario David je prisustvovao sastanku kao dio mađarske delegacije, izvijestila je tada portugalska internet publikacija Observador.

Pedro Vargas David, koji se školovao na Harvardu i radio za konsultantsku firmu McKinsey & Company, ima mnogo veza s Mađarskom, a prema profilu u mađarskom časopisu Index živio je u Budimpešti 2019. godine.

Pedro Vargas David osnovao je zajednički investioni fond 2017. sa EXIM-om, službenom mađarskom izvozno-kreditnom agencijom. Također ima 5,25 posto akcija i mjesto u upravnom odboru 4iG-a, mađarskog komunikacionog diva koji je dobio brojne državne ugovore u IT sektoru i čiji se vlasnik Gellert Jaszai smatra dobro povezanim s premijerom Orbanom.

„Evropski CNN“

Euronews je osnovan 1990. godine s ciljem da postane "evropski CNN" i u početku je bio u rukama konzorcijuma evropskih javnih emitera.

Egipatski tajkun Saviris je 2015. postao glavni vlasnik preko luksemburške kompanije Media Globe Networks. NBC News, koji je u vlasništvu američkog telekomunikacijskog konglomerata Comcast, prodao je svojih 25 posto akcija u Euronewsu Savirisu 2020. godine.

Nakon prodaje Alpac Capitalu, preostalih 12 posto Euronewsa ostat će u rukama konzorcija javnih televizijskih kuća i lokalnih vlasti.

Evropska komisija, izvršna vlast Evropske unije, godinama je subvencionisala Euronews značajnim novčanim iznosima.

Politico je 2019. objavio da je Evropski revizorski sud izrazio zabrinutost da se Euronews u periodu od 2014. do 2018. oslanjao na 122 miliona eura finansiranja od Evropske komisije, što je oko jedne trećine godišnjeg prometa kompanije.

Glasnogovornik Evropske komisije koji je želio ostati anoniman rekao je za RSE da je u martu donesena odluka o obnavljanju sporazuma o partnerstvu s Euronewsom.

Ugovor, potpisan u julu, traje do 2023. i "ne sadrži direktne obaveze finansiranja, ali dopušta komisiji da potpiše posebne ugovore o finansiranju", rekao je neimenovani glasnogovornik Komisije.

Prema revizorima iz 2019, Evropska komisija, koja je u prošlosti bila na udaru kritika zbog slabog preduzimanja mjera za suzbijanje napada na slobodu medija, trebala bi imati uspostavljen mehanizam za provjeru da li Euronews "ispunjava svoje obveze o održavanju uredničke nepristrasnosti".

U razgovoru za RSE, glasnogovornik Komisije nije komentarisao promjenu vlasništva, rekavši da je Euronews privatna kompanija i da Evropska komisija nema udjela u tom mediju niti ima bilo kakvu ulogu u finansijskim, upravljačkim ili kadrovskim odlukama.

"I pored rečenog, pomno pratimo razvoj događaja kako bismo bili sigurni da bilo kakve promjene u upravljanju ili uredničkom radu ne utječu na naše ugovorne aranžmane", rekao je ovaj glasnogovornik EK anonimno za RSE.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...