"SKUPA S LJUBANOM EĆIMOM UČESTVOVAO U SISTEMATIČNOM...": Podignuta optužnica za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u...

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

  • Hronika

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom i drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a krivnju optuženog tužilaštvo će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...