BIDENOVA OSVETA PUTINU: Na stolu su „razarajuće akcije“ kontra Rusije, procurilo o čemu se radi…

Američki dužnosnici planiraju pobliže se konsultirati s ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mjere te potaknuti koordinirane napore gdje je to potrebno, rekao je dužnosnik.

  • Svijet

  • 24. Dec. 2021  24. Dec. 2021

  • 0

Američki dužnosnici razmatraju stroge mjere kontrole izvoza kako bi naštetili ruskoj privredi ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, rekao je dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena za Reuters.

Mjere o kojima će se raspravljati na sastanku visokih dužnosnika u utorak bile bi dodatak ekonomskim sankcijama o kojima razmišlja Bidenova administracija u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, nakon što je Moskva postavila desetke hiljada vojnika uz granicu s Ukrajinom.

Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je 'razarajućim' akcijama protiv Rusije, kako bi pokušao upozoriti Putina na posljedice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu. Putin je pak zanijekao da Rusija planira invaziju.

Potezi o kojima će se raspravljati na sastanku u Bijeloj kući uključuju "vanredne" mjere kontrole izvoza koje bi mogle gušiti velike dijelove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

'Mjere bez presedana'

Mjere o kojima se raspravlja mogle bi onemogućiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za avione i automobile te materijale iz mnogih drugih sektora, a to bi moglo imati veliki utjecaj na ruske potrošače, industrijske operacije te zapošljavanje, rekao je dužnosnik.

Dužnosnik je rekao da bi takve potencijalne mjere za Rusiju bile bez presedana. Koristili bi alate koje je koristila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koje je usvojila i Bidenova administracija, kako bi blokirali kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huawei u pristupu naprednim poluvodičima.

Temelj takve akcije je činjenica da poluvodiči koji se ugrađuju u Huawei telefone uključuju dijelove koji su dizajnirani u Sjedinjenim Državama, rekao je dužnosnik. To može utjecati na čipove širom svijeta budući da je u njima ključan i američki input.

Američki dužnosnici planiraju pobliže se konsultirati s ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mjere te potaknuti koordinirane napore gdje je to potrebno, rekao je dužnosnik.

Ruskim tržištem mobitela dominiraju strane kompanije kao što su Apple (AAPL.O), Samsung (005930.KS) i Huawei, koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahtijeva da instaliraju ruski softver.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...