KATASTROFA NA POMOLU: Zbog poskupljenja struje ugrožen sektor turizma i ugostiteljstva u Republici Srpskoj... (VIDEO)

Struja koja skuplja za ugostiteljstvo i turizam oko 50 posto povući će za sobom povećanje cijena usluga i proizvoda u ovom sektoru. Nije to ono što je najgore, smatraju ugostitelji, već što će brojni zatvoriti svoje lokale.

  • Ekonomija

  • 24. Dec. 2021  24. Dec. 2021

  • 4

Prema ocjeni stručnjaka, naredna godina bit će najteža u protekloj deceniji. Ovome će dodatno doprinijeti već potvrđena najava poskupljenja struje za privredu u Republici Srpskoj, što će najviše osjetititi vlasnici ugostitljstkih objekata i turistički poduzetnici, kojima struja poskupljuje za gotovo 50 posto. Oni su ranije čak tražili da ovaj sektor privrede bude izuzet iz kategorije korisnika industrijske struje, pa najavljuju da će vjerovatno brojni među njima staviti ključ u bravu.

Struja koja skuplja za ugostiteljstvo i turizam oko 50 posto povući će za sobom povećanje cijena usluga i proizvoda u ovom sektoru. Nije to ono što je najgore, smatraju ugostitelji, već što će brojni zatvoriti svoje lokale.

"Znači da će mnogi ugostitelji biti primorani zatvoriti lokale i otpustiti radnike, jer već imamo skraćeno radno vrijeme, ograničen broj ljudi u objektu i brojna ograničenja", ističe Željko Tatić iz Udruge ugostitelja Republike Srpske.

Teško je predvidjeti kako će firme prilagoditi svoje poslovanje u narednoj godini, jer će upravo po njima naredna godina biti najteža u protekloj deceniji.

"Situacija je takva da je sada teško predvidjeti kakav će biti način poslovanja za narednu godinu i možda ubuduće treba planirati ranije ovakve stvari, a ne krajem godine", kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS-a.

Neminovno je da se nove cijene struje za privredu odraze i na robe široke potrošnje, što će i ovako nisku kupovnu moć stanovništva dodatno ugroziti.

"Znamo definitivno da će ovo poskupljenje električne energije uticati na sva nova poskupljenja, kako na proizvode tako i na usluge jer energenti uvijek ulaze u cijenu gotovog proizvoda", kaže Dušan Srdić iz Udruge za zaštitu prava potrošača ”Reakcija”.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...