EMIR KUSTURICA, STARI BORAC ZA RUSKU STVAR: „Čini da je riječ o širem ratu koji je počeo prije samo nekoliko godina, a ovdje je fokus na…“

„Na Zapadu ne žele da vide istinu, a tržište je odavno potčinilo demokratiju", kazao je Kusturica.

  • Mini market

  • 25. Dec. 2021  25. Dec. 2021

  • 8

Bivši sarajevski režiser Emir Kusturica rekao je, povodom blokade ruske televizije RT u Njemačkoj, da Zapad ne želi istinu.

“Sloboda medija više ne postoji, sve se pretvara u ideologiju. Samo se plašim da to nije samostalna odluka Njemačke”, rekao je Kusturica za televiziju RT povodom isključenja novog kanala RT Njemačka /RT DE/ sa satelitskog emitovanja u toj zemlji.

On je rekao da mu se čini da je riječ o širem ratu koji je počeo prije samo nekoliko godina, a ovdje je fokus na onome što oni nazivaju “ruski zlonamjerni uticaj na svijet”.

“Potpuni apsurd”, izjavio je Kusturica, navodeći da se RT dopada publici zahvaljujući svojim dokumentarnim emisijama, prijatnom i istinitom izvještavanju o događajima iz cijelog svijeta.

Kusturica smatra da oni koji žele da zatvore RT “znaju da oni sami ne mogu ponuditi gledaocima istinite materijale širom svijeta”.

Kazao je da su Njemačku uvijek podsticali na osvajanje Rusije, te da se plaši da je to koncept koji historijski seže do Prvog i Drugog svjetskog rata kada je Njemačka dva puta bezuspješno pokušavala da osvoji Rusiju.

“Vidimo simptome iste te težnje Njemačke, ali i šireg dijela Zapada... I ovo sada je, mislim, početak priče koja počinje od borbe protiv satelitskog emitovanja. Problem je u tome što druge, mainstream TV kuće emituju samo politiku elite, dok vi pokazujete živote ljudi. Zbog toga i žele da vas kazne”, kazao je Kusturica.

„Na Zapadu ne žele da vide istinu, a tržište je odavno potčinilo demokratiju.

“Tržište je postalo `sveto mjesto` gdje žele da ljudi jednostavno konzumiraju vijesti. Ne samo proizvode, nego i vijesti koje će oblikovati svijet i svijest, funkcionišući na frekvencijama koje oni postave! Tako da je to borba... Ali, moramo ići dalje”, kazao je Kusturica.

Kako budu vršili pritisak na televiziju RT, Kusturica smatra da će njena publika biti sve brojnija.

Podsjetimo, vvropski satelitski operater Eutelsat prekinuo je u srijedu emitiranje kanala na njemačkom jeziku ruske državne televizije RT (Russia Today), saopćili su njemački regulatori.

Ovakav potez uslijedio je nakon što su se njemačke vlasti požalile da je RT pokrenuo program uživo u Njemačkoj bez dozvole, što je navelo pariski Eutelsat da ga ukloni sa liste kanala koji se emitira na tom satelitu.

“Emitiranje programa vrši se na njemačkom jeziku i cilja na njemačko tržište”, navodi se u saopćenju nadležnih za emitiranje glavnog grada Njemačke Berlina, gdje RT ima svoj ured.

Regulator navodi da RT nije podnio zahtjev za dozvolu za emitiranje niti je takva dozvola izdata.

O ruskoj financijskoj injekciji projektima Emira Kusturice "Slobodna Bosna" je već pisala. 

Detaljnije možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...