ŠOKANTNA "PREDVIĐANJA" BIVŠEG POTPREDSJEDNIKA AUSTRIJSKE VLADE: „Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće; SAD i EU nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada…“

Hoće li BiH preživjeti kao država i je li EU dovoljno aktivan na tom prostoru ili prepušta inicijativu SAD-u?

  • Politika

  • 27. Dec. 2021  27. Dec. 2021

  • 7

Erhard Busek, bivši potpredsjednik austrijske vlade i osnivač udruge novinara Istočne i Jugoistočne Europe (SEEMO), za Nacional je govorio o trenutnoj burnoj političkoj situaciji u Austriji i na Zapadnom Balkanu

Osobito je napeto u BiH, gdje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik intenzivno radi na razbijanju cjelovite države i odvajanju institucija i vojske Republike Srpske od državnih. Hoće li BiH preživjeti kao država i je li EU dovoljno aktivan na tom prostoru ili prepušta inicijativu SAD-u?

„Nažalost, Bosna i Hercegovina je lažna država koja nikada nije ni zaživjela, pa je u tom smislu pogrešno govoriti o tome hoće li preživjeti. No iako sam veliki pobornik Europske unije i Europe, u ovakvim situacijama uvijek više vjerujem Amerikancima“, kazao je Busek.

Postoji li realna opasnost od oružanog sukoba i funkcionira li Daytonski sporazum, potpisan prije 25 godina?

„Ne mislim da je iko tamo ponovo spreman na ratovanje. Međutim, činjenica je da Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće. Kao što je poznato, međunarodna zajednica – prije svega SAD, uz potporu EU-a – do sada je činila sve da BiH ostane unutar Daytona. Naime, nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada. Međutim, ja se u posljednje vrijeme sve više zalažem za novi Daytonski sporazum uz pomoć kojeg bi se pokrenuo novi razvoj BiH.

No čini mi se da je problem u tome što ne postoje snage unutar same zemlje koje to podržavaju i koje bi to mogle provesti. Svi aktuelni političari dio su sistema, ukopani u svoje nacionalne stranke i pozicije. I zato u razgovoru s predstavnicima SAD-a, EU-a i europskih vlada ističem nešto što možda nije popularno – a to je da bez pomoći međunarodne zajednice pomaka tamo neće biti. Ne sviđa mi se ovo što su reći, ali smatram da će biti nužno da se SAD i EU aktivnije uključe u rješavanje situacije i izvrše pritisak na izgradnju nove forme BiH. Ponekad se šalim i kažem da bi se ta nova forma trebala temeljiti na staroj formi, koja je postojala u BiH prije Prvog svjetskog rata, u doba Austro-Ugarske monarhije. Bilo je to uspješno razdoblje za BiH – i u kulturnom i u ekonomskom smislu, a svi su narodi živjeli u međusobnom miru i kohabitaciji.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...