ESKALACIJA NA VRHUNCU: Nakon što je Biden potpisao zakonski prijedlog za pomoć ukrajinskoj vojsci, SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o...

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za potporu ukrajinskoj vojsci.

  • Svijet

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 0

Dužnosnici SAD-a i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. januara 2021, potvrdio je u ponedjeljak Reutersu u ponedjeljak izvor iz Bidenove vlade.

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington, biti i neke evropske zemlje, dogovoren je za 13. januara.

Rusija koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti staviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Ruski dužnosnici ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD-om u januaru, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO-a o susretu 12. decembra.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za potporu ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zaprijetila je “brutalnim sankcijama” ukoliko se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...