TEGELTIJA UMIRIO BUDŽETSKE KORISNIKE: "Zaposleni u institucijama BiH neće ostati bez plaća!"

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. godini biti usvojen budžet BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju. 

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 0

"Vijeće ministara donijet će sutra odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja tačka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u državnim institucijama već u januaru moglo ostati bez plaća, potvrdio je predsjedavajući VM BiH Zoran Tegeltija. 

Tegeltija je za “EuroBlic” kazao da zaposleni u institucijama BiH ne trebaju brinuti jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutra. 

“I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH sudjelovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih odobrit ćemo odluku o privremenom financiranju za naredni kvartal 2022. godine”, objasnio je Tegeltija. 

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. godini biti usvojen budžet BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju. 

Tegeltija je izrazio žaljenje što budžet za 2021. godinu nije usvojen, podsjetivši da je Vijeće ministara u ovoj godini utvrdio dva nacrta budžeta institucija za 2021. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo BiH vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri. 

Tegeltija je naveo da su drugi nacrt uskladili s instrukcijama iz Predsjedništva BiH i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi. 

S obzirom na to da ne postoji ni realno vrijeme kada se može usvojiti taj budžet niti postoji politička suglasnost, kako je rekao Tegeltija, jasno je da budžet za 2021. godinu neće biti ni usvojen. 

Budžet državnih institucija, naveo je, u najvećoj mjeri se odnosi na tekuće poslovanje i lična primanja zaposlenih, a relativno mali dio sredstava se izdvaja za kapitalna ulaganja i podrške kroz određene grantove i transfere nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i drugim institucijama. 

Tegeltija je naveo da će te institucije zbog toga što budžet za 2021. godinu nije usvojen ostati bez tih sredstava. 

“Međutim, najžalije mi je činjenice da zbog neusvajanja budžeta nećemo moći pomoći zdravstvenom sektoru ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji FBiH. Podsjetit ću da smo u budžetu za 2021. godinu planirali izdvojiti gotovo 30 miliona KM za pomoć zdravstvenom sektoru, koji trpi ogromne troškove kao posljedica borbe protiv covida”,  rekao je Tegeltija. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...