NERMIN NIKŠIĆ DIREKTNO: "Iluzorno je pričati o izmjenama Izbornog zakona dok traje otvoreni secesionistički udar" (VIDEO)

"Vi kad slušate našu Vladu, ovdje je stanje bolje kada je u pitanju privreda i ekonomija nego u Njemačkoj. Naravno da su prepušteni građani sami sebi i da ovdje nema nikakvog čarobnog štapića i rješenja preko noći. Jedino rješenje je ovo što treba da se desi u oktobru 2022. i da zaista bude do glasača a ne do brojača i da građani konačno pošalju i smjeste ove gdje im je mjesto", kaže Nikšić.

  • Politika

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 9

Mi imamo jedan otvoreni secesionistički udar i potpuno je iluzorno da pričamo o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u situaciji kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela ovakve zaključke i ovakve odluke,  kazao je za BHRT Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nikšić je, između ostalog, komentarisao političku krizu u Bosni i Hercegovini i blokadu državnih institucija. On je konstatirao da je aktuelno stanje na bh. političkoj sceni "postalo već uobičajena praksa". 

"Mi otkad imamo ovu vlast u Federaciji BiH i entitetu Republika Srpska, u Bosni i Hercegovini imamo jednu permanentnu krizu. Nesporazumi na relaciji između entitetskih vlada, nefunkcionisanje Vijeća ministara i državne vlasti i čini mi se da smo mi u privremenom finansiranju otkad postoji ovo Vijeće ministara", mišljenja je Nikšić.

U svjetlu aktuelne političke krize, Nikšić se prisjetio situacije iz perioda dok je obnašao funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

"Nekad 2012. godine, kad sam ja bio premijer i kad smo imali vladu zajedno sa SDA i u Vijeću ministara i u Federaciji, tada je SDA glasala protiv budžeta državnih institucija jer je za njih bilo malo povećanje sa 890 miliona na 960 miliona KM za funkcionisanje državnih institucija. Danas, dakle devet godina nakon što je to tada bilo malo SDA-u, a od tada do danas su stalno u vlasti, budžet državnih institucija je identičan, u konvertibilnu marku. To ustvari govori koliko je ko principijelan u svemu ovome i koliko ova priča o borbi za državu i njene institucije zavisi samo od toga jeste li dio vlasti ili niste", podsjeća Nikšić.

Prvi čovjek SDP-a BiH ocjenjuje da je kriza koju sada imamo najveća u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

"Sjednice se održavaju kad imaju određen interes i kad trebaju taj interes da ostvare i da proguraju. Upravo je to bio jedan od ključnih razloga zbog čega se Socijaldemokratska partija postavila na ovakav način kada su u pitanju razgovori oko izmjena Izbornog zakona i ustavne reforme. Mi smo donijeli odluku da zamrzavamo učešće u tim pregovorima iz prostog razloga što ne želimo da se ponašamo kao da je stanje u Bosni i Hercegovini potpuno normalno. Mi imamo jedan otvoreni secesionistički udar, pripremu i prve korake na odvajanju dijela Bosne i Hercegovine i potpuno je iluzorno da pričamo o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u situaciji kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela ovakve zaključke i ovakve odluke", kategoričan je Nikšić.

Vratiti dijalog u Parlament BiH, jednostrani potezi nisu mogući

On je naglasio da su iz SDP BiH spremni da učestvuju u svakoj aktivnosti koja će podrazumijevati deblokadu institucija Bosne i Hercegovine.

"Nema drugačije nego dijalogom, povratkom razgovora u Parlament Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara i institucije Bosne i Hercegovine. Razgovor i o odlukama NSRS, pa da svako da svoje argumente. Sve probleme i sve stvari da stavimo na stol. Jednostrane odluke i jednostrani potezi nisu mogući. Mi imamo otvoreni secesionistički udar odlukama NSRS, ali ništa manji udar na državu Bosnu i Hercegovinu nije bio planiran od strane vlada entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine nenormalnim, enormnim povećanjem cijena električne energije i udarom na privrednike", napominje Nikšić.

Eklatantan nedostatak empatije, građani su prepušteni sami sebi

Federacija Bosne i Hercegovine takođe nema usvojen budžet za narednu godinu. Nakon što su penzioneri u Federaciji BiH ostali bez povećanja penzija, ali i redovnog usklađivanja, Nikšić upozorava da su građani ponovo prepušteni sami sebi.

"Otkad je ova Vlada, građani su prepušteni sami sebi. Ova Vlada pokazuje jedan tako eklatantan nedostatak empatije prema bilo kojoj kategoriji stanovništva. Oni pokazuju i nedostatak osjećaja za stanje u zemlji, kao da ne žive uopšte ovdje. Pa vi kad slušate našu Vladu, ovdje je stanje bolje kada je u pitanju privreda i ekonomija nego u Njemačkoj. Naravno da su prepušteni građani sami sebi i da ovdje nema nikakvog čarobnog štapića i rješenja preko noći. Jedino rješenje je ovo što treba da se desi u oktobru 2022. i da zaista bude do glasača a ne do brojača i da građani konačno pošalju i smjeste ove gdje im je mjesto", rekao je, između ostalog, u razgovoru za BHRT Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...