IVICA PULJIĆ IZ WASHINGTONA: Donald Trump uz Viktora Orbana – desnica desnici ruku mije...

Bivši predsjednik Donald Trump podržao je čovjeka kojeg veliki dio Evrope smatra prijetnjom po demokratiju s njihove strane Atlantika – mađarskog premijera Viktora Orbana.

  • Svijet

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Samo nekoliko dana prije prve godišnjice pokušaja da sruši demokratiju u Sjedinjenim Američkim Državama, bivši predsjednik Donald Trump podržao je čovjeka kojeg veliki dio Evrope smatra prijetnjom po demokratiju s njihove strane Atlantika – mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Napravio je velik i prekrasan posao u zaštiti Mađarske, zaustavljanju ilegalne imigracije, otvaranju radnih mjesta, trgovini i trebalo bi mu dopustiti da to nastavi činiti i na predstojećim izborima”, napisao je Trump u saopćenju objavljenom tri dana pred godišnjicu nasilnih napada na Kongres.

“On je snažan vođa i svi ga poštuju. Ima moju potpunu potporu za ponovni izbor za premijera”, dodao je.

Zagovornici ljudskih prava i demokratije oštro su osudili Orbana zbog njegovih napora da preuzme mađarsko nezavisno pravosuđe, uguši slobodu medija, što napada institucije poput univerziteta, ocrnjuje migrante te LGBTQ zajednicu. Human Rights Watch je napisao o Mađarskoj: “Vlada je učinila dobivanje azila gotovo nemogućim, ometa nezavisne medije i akademske slobode i potkopava prava žena i LGBTQ osoba, uključujući blokiranje provedbe Istanbulske konvencije koja ima za cilj spriječiti nasilje nad ženama”.

Dodajmo ovome nedavne Orbanove diplomatske ispade s Miloradom Dodikom, kojem daje potporu kada srpski lider u Bosni i Hercegovini govori o raspadu zemlje. Kaže da će dati 100 miliona eura entitetu Republika Srpska. Obojica su islamofobi i radikalni nacionalisti. Da Trump zna ko je Milorad Dodik možda bi njemu uputio potporu i pored toga što je član Predsjedništva BiH pod američkim sankcijama. Može mu o Dodiku pričati njegova desna ruka u “desničarenju” Steve Bannon koji je entitet Republika Srpska stavio na svoj popis radikalnih i desničarskih dijelova Evrope… Ako u međuvremenu ne ode u zatvor zbog pronevjere ili laganja saveznim vlastima.

Djelomično slobodna zemlja

Freedom House, koji se bavi slobodama u svijetu, Mađarsku je ocijenio “djelomično slobodnom zemljom”, što je čini jedinom članicom Evropske unije u toj kategoriji, na ljestvici koju dijeli s državama poput Pakistana, Srbije ili Albanije. Evropska unija je kaznila Mađarsku odgađanjem davanja milijardi eura pomoći za privredni oporavak, sve u pokušaju da natjera Orbana da izmijeni svoju politiku.

“Trumpova potpora Viktoru Orbanu nije iznenađenje, s obzirom na to da je osjećao takvu srodnost s njim kada su se upoznali 2019. godine”, rekla je Ruth Ben-Ghiat, profesorica historije na Univerzitetu New York i autorica knjige Strongmen, koja govori o autoritarnim vođama.

“To je također način da Trump bude u vijestima kao i da ugodi ruskom diktatoru Vladimiru Putinu – Orban je, naime, Putinov klijent”, objavljuje njen stav The Huffington Post.

Trumpova podrška uslijedila je nakon nekoliko godina otvorenih pohvala za Orbana, što je uključivalo i njegov dolazak Bijelu kuću 2019. godine.

“Velika mi je čast imati ovdje premijera Mađarske. Viktor Orban je napravio ogroman posao na toliko različitih načina. Vrlo je cijenjen. Poštovan je u cijeloj Evropi”, rekao je mrtav-hladan Trump koji je rutinski hvalio i druge autokratske čelnike dok je bio predsjednik, uključujući turskog Recepa Tayyipa Erdogana, kineskog Xi Jinpinga i ruskog Vladimira Putina, čiju je pomoć svjesno prihvatio tokom svoje kampanje na predsjedničkim izborima 2016. godine. Trump je čak hvalio Kim Jong-una iz Sjeverne Koreje, hvaleći se “lijepim” pismima koja mu je Kim napisao.

Orban žali za Trumpovim porazom

Nije jasno zašto je Trump odlučio podržati Orbana ili kakvu bi težinu mogla imati potpora bivšeg američkog predsjednika koji je izgubio oba doma Kongresa i predsjedničke izbore. Podsjećamo, u Mađarskoj se ovog proljeća trebaju održati nacionalni izbori.

U augustu je Tucker Carlson iz Fox Newsa, medijski guru američkih nacionalista, desničara i bijelih supremacista koji bezrezervno podržava Trumpa šireći laži da je Joe Biden na prevaru postao predsjednik, proveo sedmicu dana u Budimpešti, vodeći program iz glavnog grada Mađarske tokom kojeg je emitirao vrlo prijateljski intervju s Orbanom.

Mađarski premijer je javno žalovao zbog Trumpovog izbornog poraza kao jednog od nekoliko neuspjeha koje su desničarski “nacionalisti” imali u posljednje vrijeme.

“Posljednjih godina pretrpjeli smo teške političke gubitke. Torijevci su napustili Evropsku uniju, predsjednik Trump nije mogao nastaviti obnašati dužnost, a premijer Netanyahu sada predvodi opoziciju u Izraelu”, rekao je Orban.

Za kraj nekoliko pitanja: zbog čega je Donald Trump sada podržao Viktora Orbana? Hoće li javno podržati druge autokrate u svijetu? Hoće li se miješati u nadolazeće francuske izbore? Gdje se kreće SAD – prema Orbanu ili što dalje od njega? Sve su ovo pitanja naslijeđena iz 2021. godine na koja očekujemo dobiti odgovore u tek rođenoj, 2022. godini, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...