UGLEDNA HRVATSKA MIKROBIOLOGINJA OTKRILA: Potvrđen prvi slučaj Flurone u Hrvatskoj, pacijentica ima...

Stručnjaci ističu da oni koji su vakcinisani protiv gripe neće oboljeti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u vakcini.

  • Regija

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu registriran je prvi slučaj flurone, kombinacije gripe i korone kod jedne pacijentice.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o Covidu-19 i virusu gripe tipa A, odnosno tzv. svinjskoj gripi soja H3N2.

Stručnjaci ističu da oni koji su vakcinisani protiv gripe neće oboljeti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u vakcini.

Da je u RH registriran prvi slučaj flurone u izjavi za HRT potvrdila je jutros i prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

"Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom", pojašnjava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...