IRANSKI PREDSJEDNIK NAJAVIO OSVETU: Ako se ne sudi Trumpu i Pompeu, Iran će osvetiti Soleimanija...

Dan nakon ubistva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoodbrana i da će poduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese „ako će to biti potrebno“.

  • Svijet

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je najavio osvetu za američki atentat na iranskog generala Qasema Soleimanija prije dvije godine ako za to sudski ne bude odgovarao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Iran i njegovi saveznici u Iraku odaju počast Soleimaniju, komandantu elitne jedinice Al-Quds, generalu koji je i prije smrti imao kultni status u iranskom društvu.

Soleimani je ubijen 3. januara 2020. u napadu dronom u blizini bagdadskog aerodroma, na naredbu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Atentat kao ‘samoodbrana’

„Ako se Trumpu i bivšem državnom sekretaru Mikeu Pompeu neće suditi na nepristrasnom sudu za kriminalni čin ubistva generala Soleimanija, muslimani će osvetiti svog mučenika“, rekao je Raisi u govoru u ponedjeljak, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentata.

Dan nakon ubistva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoodbrana i da će poduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese „ako će to biti potrebno“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...