ŠTA ČEKA: Čavara još nije potpisao Zakon o električnoj energiji u FBiH

Zaimović se osvrnuo na komentare u javnosti da se ovim izmjenama, amandmanom, previše išlo na ruku poslodavcima.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 2

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je usaglašen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 30. decembra, a kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da donese odluku kojom se ograničava rast cijene električne energije u Federaciji BiH, još nije potpisao predsjednik FBiH Marinko Čavara. Samim tim zakon još nije poslat na objavljivanje u Službenim novinama FBiH.

"Usvojene dopune Zakona o električnoj energiji su upućene predsjedniku FBiH Marinku Čavari 31. decembra. Zakon još nije objavljen u Službenim novinama FBiH", rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, u okviru zakona je usvojen i amandman kojim se ograničava rast cijene električne energije do 20 posto u Federaciji.

"Po stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, Vlada FBiH će biti u mogućnosti da donese odgovarajuće odluke, odnosno, cilj zakona je da se Vladi omogući da ograniči rast cijena u slučajevima kada se dese ovako enormni skokovi cijena električne energije na tržištu", rekao je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Zaimović se osvrnuo na komentare u javnosti da se ovim izmjenama, amandmanom, previše išlo na ruku poslodavcima.

"Vidite nešto, mi treba da idemo na ruku poslodavcima gdje god možemo. Međutim, ovdje je drugo pitanje, da li smo time ugrozili našu elektroprivredu, odnosno, elektroenergetski sektor. Jedan od načina da se pomogne privredi jeste kroz cijenu struje koja je za njih prihvatljiva, a s druge strane da se zatvori šteta Elektroprivredi kroz budžetsku intervenciju. Vidjet ćemo. Dogovoreno je da se pažljivo prati razvoj situacije tržišta električne energije i da se eventualo reaguje da se stvari poprave", govori nam Zaimović i dodaje:

"Po stupanju na snagu zakona, Vlada FBiH je na potezu u smislu da može ograničiti na 20 posto rast cijena struje. Ali svi smo na potezu, prije svega Vlada FBiH, Parlament, da pratimo da li će ovakve odluke i ovakvi zakoni ugroziti energetski sistem u Federaciji. Ako se to dogodi, onda moramo hitno reagovati i popravljati ove stvari koje smo napravili. Možemo za mjesec sjesti i stvari popraviti. Što se tiče građana, imamo čvrsta obećanja da do povećanja struje za građanstvo neće doći."

Faktor

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...