SOČNA I MIRISNA: S ovakvim receptom za krilca nikada se nećete zasititi piletine

U potrazi za novim okusima i inspiracijama, neka vam se nađe i recept za pečenu piletinu s narandžom i bijelim lukom, oduševit ćete se kombinacijom, uvjereni smo.

  • Gastro

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Ljepljiva, sočna, mekana i aromatična pileća krilca još su jedan od razloga zbog kojih se nikad nećemo zasititi piletine i svako malo vraćamo se receptima s piletinom.

Tako jednostavno meso, a toliko mogućnosti! Ovaj vrlo često zanemarivan komad pilećeg mesa danas se može naći na gotovo svakom jelovniku, u njemu jednako uživaju i stari i mladi, bez obzira na umazane i poprilično ljepljive prste.

U potrazi za novim okusima i inspiracijama, neka vam se nađe i recept za pečenu piletinu s narandžom i bijelim lukom, oduševit ćete se kombinacijom, uvjereni smo, piše Oslobođenje.

Možda krilca nisu vaš omiljeni zalogaj, ali bi fina piletina gotova za 15 minuta mogla biti? Spremite recept i izvadite ona pileća prsa s kojima ne znate šta biste!

SASTOJCI:

1 kg pilećih krilaca

3 kašike umaka od soje

kašičica slatke dimljene paprike

2 kašike meda

2 režnja bijelog luka

2 kašike sezamovog ulja

kašičica ljutog sriracha umaka

kašika svježeg ribanog đumbira

sok od pola limuna

PRIPREMA:

1. Bijeli luk nasjeckajte nasitno pa u dubljoj zdjeli napravite marinadu od navedenih sastojaka!

2. Krilca razrežite na dva dijela, odvojite krilo od batačića, stavite u posudu s marinadom, dobro izmiješajte i ostavite krilca u marinadi barem 2-3 sata, po mogućnosti i duže!

3. Pripremite pleh za pečenje, prekrijte ga papirom za pečenje pa na pleh rasporedite krilca te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C i pecite 30-40 minuta, potom okrenite grijač na gril i pecite još 10 minuta dok krilca ne dobiju lijepu zlatnu boju!

4. Poslužite odmah uz sezonsku salatu!

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...