IRFAN ČENGIĆ KRITIKOVAO KONAKOVIĆA I NOVALIĆA: "Mnogo politikanstva, površnosti i igre sa emocijama građana vezanih za porodiljske naknade!"

O osiguravanju porodiljskih naknada u Federaciji BiH, temi koja je već danima prisutna u javnosti, izjasnio se večeras i federalni parlamentarac Irfan Čengić.

  • Vijesti

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Čengić je kritikovao pokušaje predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da se prometne u inicijatora pomoći porodiljama, ali i federalnog premijera Fadila Novalića koji je u prvi plan istakao napore Vlade Federacije BiH. 

Stav Irfana Čengića prenosimo integralno:

Mnogo politikanstva, površnosti i igre sa emocijama građana vezanih za porodiljske naknade, zbog čega želim pozvati sve aktere da se uozbilje u procesu izjednačavanja prava porodilja.

Prvenstveno želim reći da ću uvijek glasati ZA povećanje porodiljskih naknada. 

- Činjenica jeste da je 7.12. Vlada FBiH dostavila Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kojim se reguliše dječiji doplatak i porodiljske(djelimično) naknade u FBiH, tako da današnja urgencija nije nikakva naknadna pamet Novalića nakon amandmana na budžet, već redovna praksa urgencija za stavljanje na dnevni red zakona. 

- Ovaj zakon nije bio na decembarskoj sjednici jer smo tu sjednicu održali sedmicu ranije nego što je uobičajeno zbog Božića, pa tako nije bilo dovoljno dana da se ispoštuju poslovnički rokovi. 

- Iako se mnogi žele "kititi tuđim perijem" na nivou FBiH ovo pitanje je pokrenuo međustranački Klub parlamentarki u prošlom sazivu, nakon čega ministarstvo (predugo) radi na izradi zakonskog rješenja, a zakon je pripremio ministar Vesko Drljača.

- Na predloženi zakon imam zamjerke i dostaviti ću amandmane, jer se porodiljska naknada odnosi samo na nezaposlene porodilje čija domaćinstva nemaju primanja veća od 20% prosječne plate po članu domaćinstva. Naknada je u visini prosječne plate. 

- Ovim zakonom zaposlenim porodiljama status ostaje isti, odnosno to pravo će se rješavati kroz kantonalne zakone i pravila koja uspostavljaju kantoni. Dakle ovim zakonom zaposlene porodilje neće dobiti ništa kao i nezaposlene sa primanjima u domaćinstvu većih od propisanih članom 18. prijedloga zakona.Moj lični stav jeste da se svim zaposlenim ženama treba isplaćivati puna plata (ne manja od prosječne) za porodiljsko odsustvo i to iz zavoda zdravstvenog osiguranja koji one pune svojim radom i plaćanjem doprinosa. 

- Kolegama iz NIP-a sam dostavio primjedbe na njihov amandman koji je potrebno značajno doraditi kako bi bio provodiv. Međutim nema porodiljskih naknada samo amandmanom na budžet bez zakona.Kao što nema ni sa zakonom bez budžetskih sredstava. Trebamo biti iskreni iz istog razloga je bio 2019. odbijen amandman na budžet zastupnice Tokić u Skupštini KS kada nije bilo zakonskog utemeljenja. 

- Dakle ako iskreno hoćemo pomoći porodicama i porodiljama, potrebno je da zajednički amandmanskim djelovanjem prvo poboljšamo predloženi zakon, a onda osiguramo sredstva.Jer niti je predloženi zakon kvalitetan niti je moguće osigurati roditeljske naknade samo amandmanom na budžet bez zakona.

- Previše je porodica napustilo BiH, da bi preostale porodice koristili za dnevno političke svrhe i prepucavanja.Za kraj čestitke ministrici socijalne politike Ivani Prvulović (NIP) i ministru finansija Davoru Čičiću (SDP), što su u Kantonu Sarajevo osigurali i zakon i finansije za realizaciju zakona.

‍‍‍Mnogo politikanstva, površnosti i igre sa emocijama građana vezanih za porodiljske naknade, zbog čega želim...

Posted by Irfan Čengić on Tuesday, 4 January 2022

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...