"NE ŽELIMO RAT I RAZARANJA": Na demonstracije izlaze i bh. građani u Švedskoj

Potvrđeno je da će se demonstracije za mir u BiH organizovati u Malmöu i Stockholmu, u ponedjeljak 10. januara 2022. godine.

  • Vijesti

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 1

Demonstracije za mir u Bosni i Hercegovini održat će se na Gustav Adolf Trgu u Malmöu, u ponedjeljak 10. januara u 12 sati. Širom Švedske, u gradovima gdje žive bosanskohercegovački građani, ali i u gradovima širom Evrope i svijeta, 10. januara 2022. godine Bosanci i Hercegovci žele ukazati na neodrživo stanje i podržati mir u BiH!

Centralni protest u Briselu, Trg Schuman (unutar prostora institucija EU) 10. januara 2022. godine je protiv podjela i sukoba u BiH; organizaciju protesta u Briselu koordinira Organizacioni odbor sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana BiH.

NE ŽELIMO RAT I RAZARANJA!

"Politička situacija u Bosni i Hercegovini značajno se pogoršala u zadnjih šest mjeseci, stanje je veoma slično 1990-im godinama, prije agresije i krvavog rata u BiH, koji je završio velikim razaranjima i ratnim zločinima, te genocidom u Srebrenici", kaže se u proglasu Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, džemat Malmö.

U proglasu se dalje ističe:

"Stanje u BiH je veoma složeno i teško i zbog toga što se: krši Dejtonski sporazum, nadležnosti i državne institucije se bojkotuju i razvaljuju; ponovo se formira armija Republike Srpske koja je počinila ratne zločine. Naša je obaveza da dignemo glas razuma i kažemo: Ne želimo rat i razaranja!"

BIH PRIPADA SVIM NJENIM GRAĐANIMA

"Demonstracije iskazuju našu uzrujanost i odlučnost da čuvamo i njegujemo Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i nedjeljivu demokratsku zemlju, koja pripada svim njenim građanima. Demonstracije nemaju za cilj da ističu ili označe neku etničku, religioznu ili političku grupaciju.

Želimo izdići naše tradicijske i kulturne vrijednosti koje su stotinama godina krasile život u BiH.

Ovo su demonstracije za vladavinu zakona i protiv rata, razaranja i anarhije", kaže se u proglasu.

POZIV SVIMA KOJI ŽELE JEDINSTVENU BIH

"Naglašavamo da želimo da svi vi budete sa nama na mirovnim demonstracijama 10. januara 2022.

Ponesite sa sobom bh. i švedske nacionalne zastave! Snimite fotografije i videoisječke za društvene medije i upotrijebite ih uz #protestforbosnia! Važno je da informišete medije i vaše prijatelje i poznanike da se priključe demonstracijama", ističe se u proglasu.

Hasan ef. Jašarević, koordinator, inače veliki bh. patriota:

"Bh. udruženja koja egzistiraju na području Kraljevine Švedske, odlučila su organizirati demonstracije kako bi upoznali švedsku javnost i političare sa ozbiljnošću situacije u kojoj se BiH nalazi. Politike koje ponovo pričaju o podjelama i sukobima, trebaju biti i ostati u prošlosti. Vjerujemo da većina ljudi u BiH to želi, kao i mi koji živimo po svijetu, a porijeklom smo iz BIH. Demonstracije su i poruka neprijateljima BIH, da i mi u Švedskoj, u Malmöu, itekako želimo našoj zemlji prosperitet, ali isto tako da ne damo da se dijeli i da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da BiH opstane, te da napreduje u svakom smislu! Bosna je naša majka i domovina i tako će uvijek biti!!

Proglas je uputila Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj - IZBUŠ (Bosniska Islamiska Samfundet – BIS), džemat Malmö, koji poziva sve građane porijeklom iz BiH da se ukluče u demonstracije.

Idriz ef. Karaman, glavni imam IZBUŠ:

"Veoma su značajne mirovne demonstracije, apelujem na naše članstvo da se uključi i podrži jedinstvenu i suverenu BiH, koja je preko deset stoljeća bila, jeste i ostat će država i naša domovina."

ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ŠVEDSKOJ

Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, sa sjedištem u Trolhättnu, se aktivno uključila u akciju organiziranja protesta 10. januara 2022. i poziva džemate da upoznaju sve članove o ovim aktivnostima i pozovu ih na saradnju i aktivnosti.

Više o aktivnostima Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj vezanim za proteste, čitajte ovdje!

PODRŠKA "BOSANSKE KRAJINE" I BKF "SARAJEVO"

Mirne demonstracije u Malmöu podržavaju bh. udruženja "Bosanska krajina" i BKF "Sarajevo" Malmö, kao i Savez bh. udruženja u Švedskoj, na čelu s predsjednikom Kenanom Jašarspahićem, koji su formirali posebno Koordinaciono tijelo za usmjeravanje protesta na čijem čelu je Meho Kapo, te koji djeluje zajedno na nivou svih bh. saveza i organizacija u Švedskoj.

Nermina Hrvačić, predsjednica BKF "Sarajevo"

"Podržat ćemo svim srcem demonstracije iz našeg BKF 'Sarajevo', već smo počeli sa pripremama", ističe Nermina.

"Tehničke pripreme već radimo, očekujemo podršku roditelja i mladih", kaže Ismet Nuhanović.

Ekrem Terzić, predsjednik "Bosanske krajine"

"Posebno su značajne ove demonstracije kao podrška našoj BiH, podržavamo i već se pripremamo", naglasio je Ekrem.

"Učešće će uzeti djeca, mladi i roditelji, pozivamo svih naših 700 članova da dođu", kaže Asim Cerić.

PROTEST U STOCKHOLMU

Saznajemo pred samo objavljivanje teksta da će se demonstracije za mir u BiH održati i u Stockholmu.

Vrijeme: 10. januar 2022. godine u 11 sati, Trg kovanica, Stockholm (u švedskom parlamentu) - osnovna poruka: "Ne želimo rat! Imamo obavezu da dignemo glas i jasno kažemo: Ne želimo ratova i razaranja! Apel svima da se pridruže, te donesu zastave i druge rekvizite."

AKTIVNOSTI SAVEZA BH. UDRUŽENJA U ŠVEDSKOJ

Savez bh. udruženja u Švedskoj vodi aktivnosti preko Koordinacionog odbora, na čijem čelu je Meho Kapo; sve informacije slati na: infoprotesti2022@gmail.com ili Facebook stranicu.

"Važno je da svi koji učestvuju u realizaciji protesta imaju ovu stranicu, pozivamo ih da je dijele na svojim društvenim medijima, kako organizacijskim, tako i privatnim. Molim vas da se lajka stranica, tako da će svi, na taj način, imati pristup informacijama", kaže Meho Kapo.

BHRF

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...